O simplă răceală netratată poate duce la deces! Metode naturale care te vindecă în doar câteva zile

Iarna este sezonul în care afecțiunile respiratorii sunt cele mai frecvente, iar gripa și răceala sunt la ordinea zilei. Astfel, nu doar temperaturile foarte scăzute slăbesc sistemul imunitar, iar organismul devine senibil la viroze, dar și trecerile bruște de la frig la căldură pot fi o cauză. De asemenea, aceste boli se pot transmite foarte rapid de la o persoană la alta, mai ales în mediile aglomerate.

Este bine de știut că o viroză ușoară se vindecă are o perioadă de convalencență de aproximativ 3 zile, iar pentru o gripă aceasta este de maximum 6 zile, potrivit doctorulzilei.ro. În situația în care această perioadă de convalescență este depășită, este indicat să vă prezentați de urgență la un medic. O gripă prelugită poate avea co0mplicații serioase, care nu trebuie să fie sub nicio formă neglijate. Astfel, o răceală persistă, în general, în rândul bolnavilor de astm, diabet sau al celor care suferă de insuficienţă cardiacă.

Prezentați-vă de urgență în fața unui medic, pentru că o gripă prelungită poate duce la pneumonie sau alte viroze respiratorii mai complicate!, a precizat medicul Rodica Tănăsescu, pentru sursa citată.

Pentru a evita o gripă prelungită, specialiștii spun că este foarte importantă hidratarea pentru că aceasta ajută la combaterea efiecientă a febrei.

Cea mai întâlnită complicaţie a gripei prelungite este pneumonia. Aceasta este de fapt o infecţie la nivelul plămânilor, cauzată de o multitudine de microorganisme precum fungi, bacterii, virusuri sau paraziţi. Chiar dacă în primele zile joacă rolul unei banale răceli, netratată, pneumonia duce la complicaţii foarte grave, potrivit specialistului Traian Boltea. Răceala se diferențiază de pneumonie prin febră şi frisoane puternice ce ţin o perioadă lungă de timp, tuse, respiraţie însoţită de şuierături, dureri toracice.

„Cele mai multe complicaţii apar la nivel respirator pentru că apare o paralizie, un blocaj care deschide calea bacteriilor. (…) De la complicaţia unei gripe prelungite se poate ajunge chiar la deces şi vorbim aici în primul rand de persoanele vârsnice care nu rezistă unei complicaţii, ' a precizat medicul Boltea, pentru sursa citată. Tusea prelungită poate fi astfel semnul unei tuberculoze care are simtomatologie asemănătoare cu gripa, însă ea este declanşată de un bacil care se instalează în plămâni. Atunci când imunitatea este scăzută, ca după un episode de gripă acesta se poate active şi poate produce tuberculoza.

Dacă te confrunți cu tuse prelungită timp de trei patru săptămâni asociată cu febră, transpiraţii nocturne, dureri în piept şi scăderi în greutate trebuie să mergi de urgență la un medic pentru că situația s-a agravat.

O altă boală gravă ce poate apărea la nivel respirator este asmul. Astfel o banală bronșită sau inflamarea căilor respiratorii se poate transforma într-o boală nevindecabilă, cu consecințe grave pe termen lung. Astmul este una dintre cele mai grave afecțiuni și să apară chiar în urma unor răceli netratate.

Remedii naturale din bătrâni pentru tratarea răcelii și gripei

  • Mierea de albine – este mai gustoasă decât siropurile de plante şi are un efect antibacterian care ajută în cazul unui gât iritat.
  • Ceaiul de floare de soc, îndulcit cu o lingură de miere produce apariţia transpiraţiei prin care sunt eliminate toxinele din organism.
  • Cartoful este un remediu foarte bun pentru durerile de cap. Cartoful se taie în rondele subţiri, se învelesc într-o fâşie de tifon sau alt material, apoi se aplică pe frunte.
  • Mămăliga pe piept sau compresa cu sare grunjoasă fierbinte au un efect benefic asupra răcelii și ameliorează simptomele.
  • Oţetul ajută foarte mult la scăderea febrei. Tot ce trebuie să faci este să înmoai şosetele în oţet și să le schimbi la fiecare jumătate de oră până când temperatura începe să scadă.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Este sezonul căzăturilor pe gheaţă. Învaţă să acorzi primul ajutor

Răceala în sarcină – care sunt cele mai eficiente tratamente

Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate