Borşul din tărâţe, sănătate curată pentru organism! Vindecă o mulțime de afecţiuni grave

Gospodinele știu că orice ciorbă bună nu iese bine fără un borș natural. Iar dacă acesta se prepară chiar acasă, atunci este și mai bine. Puțini știu însă că acest borș de casă nu doar că este bun pentru prepararea mâncărurilor, ci este foarte sănătos pentru organism și este un leac natural pentru multe afecțiuni.

Borșul de casă este de fapt un preparat specific românesc și are efecte terapeutice extraordinare, care sunt datorate conținutului de drojdie de bere, care ajută la fermentația acestuia. Acest ingredient conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotină), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom, potrivit frunza-verde.ro.

De asemenea, borşul sau zeamă rezultată din macerarea tărâţelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Deoarece este un produs natrural,  borşul este foarte bogat în enzime. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, semn că borşul este şi un dezinfectant. Conform credințelor populare, acest aliment natural îi scapă pe copii de deochi şi le redă poftă de mâncare.

Cum se prepară borșul de casă

Iată o rețetă simplă de borș de casă, potrivit adevarul.ro.

Ingrediente:

  • 500 g tărâţe de grâu
  • 100 g mălai
  • 5 l apă
  • 20 g drojdie
  • o pâine neagră
  • frunze de dafin
  • alte condimente după gust.

Mod de preparare:

Se face un amestec din apă, tărâţe, mălai şi drojdie, după care acesta se lasă la dospit. Apoi se pune într-un borcan de 20 l. Se adaugă apă fierbinte până se umple vasul, pâinea şi condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la limpezit 24-26 de ore, apoi se poate consuma. Se poate depozita în locuri răcoroase în sticle de plastic.

Borșul de casă, sănătate curată pentru organism

Nutriţioniştii recomandă să facem din când în când o cură cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă dorești să te menții în formă, bea câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cură se poate repetă.

Dacă ai probleme cu ficatul sau cu bilă, bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a spori eficiența acestei terapii, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Leac natural pentru rinichi şi colon

Borşul curăţă foarte bine rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne.

Borșul previne infarctul şi redă sănătea inimii

Borşul natural are calitatea sa de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului şi glicemiei, potrivit adevarul.ro. Specialiştii în nutriţie îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hiptertensiunea arterială şi alte boli de inimă. Două căni de borş, consumate zilnic, ajută la vindecarea bolilor respiratorii cronice şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă tuberculoza.

Leac pentru mahmureală

Borşul înlătură oboseala cronică, dar are și efecte de purificare a organismului. După o petrecere de pomină, o cană mare de borș te trezeşte din beţie şi înlătură mai toate efectele intoxicaţiei cu alcool. De asemenea, borşul este o soluţie excelentă pentru a pierde câteva kilograme, dar şi pentru a detoxifia organismul după sezonul rece.

Pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată, conform frunza-verde.ro. În plus, se consumă minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameţeală, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.

Foto: libertatea.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Este sezonul căzăturilor pe gheaţă. Învaţă să acorzi primul ajutor

Răceala în sarcină – care sunt cele mai eficiente tratamente

Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate