Gradina, ca orice alt lucru frumos, se realizeaza cu mult suflet, imaginatie si creativitate. Acestea sunt primele lucruri care se vad.
Lucrurile care nu se observa au insa o importanta la fel de mare pentru o gradina frumoasa.
Iti poti amenaja o mica gradina chiar la tine in balcon: cativa bulbi de flori, ghivece si jardinere noi, pamant de flori, o aplica de exterior, un blat de lemn tratat cu lazura pot schimba imediat aspectul balconului tau.
Ce se intampla in spatele culiselor?
In primul rand trebuie sa te organizezi foarte bine: ce spatii poti folosi, ce plante/pomi ai nevoie, ce unelte iti trebuie. Nu uita si de manusile de protectie, importante in munca din gradina.
In plus trebuie sa te informezi foarte bine despre plantat asa ca iti oferim in continuare cateva sfaturi care speram sa iti fie de ajutor.
Momentul conteaza…
Daca vrei sa ai pomi fructiferi sanatosi si plini de rod, cel mai bine este sa-i plantezi la inceputul primaverii sau toamna. In oricare alt moment al anului risti sa nu ti se prinda si ar fi pacat.
Urmeaza pasii corecti pentru plantare: o groapa adanca, ingrasamant natural in groapa, mocirleste radacina pomului inainte de plantare, acopera bine cu pamant radacina si uda-l imediat dupa plantare cu o galeata de apa.
…si modul cum sunt plantati…
Trebuie sa ai grija ca locul in care vei planta pomii fructiferi sa fie destul de aerisit dar in acelasi timp nu foarte adanc, pentru a da posibilitatea radacinilor sa respire'.
Nu uita nici sa-i uzi. In primii ani de viata trebuie sa te asiguri ca radacina este udata in mod constant.
…la fel si soiul pomisorilor.
Unii pomi fructiferi sunt adaptati la clima mai sudica de campie, precum piersicul sau smochinul.
Altora le prieste cel mai bine zona de deal sau chiar de munte, cum este cazul marului, parului sau al prunului.
Ar mai fi multe de spus despre plantarea pomilor, dar daca urmaresti aceste trei lucruri esentiale vei porni la drum cu dreptul.
Florile au si ele nevoie de atentie
Desi sunt mai putin pretentioase, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre plantarea florilor, mai ales a celor cu bulbi:
− trebuie sa alegi doar bulbi fermi la atingere si care sunt acoperiti in niste foi asemanatoare cu cele ale cepii
− gropitele in carei ii plantezi trebuie sa fie de trei patru ori mai adanci decat marimea bulbului pe care urmeaza sa-l plantezi
− cand ii plantezi, ai grija sa lasi loc suficient intre ei pentru a se putea dezvolta
− nu uita sa-i uzi imediat dupa plantare.
Pana acum ceva vreme costa destul de scump sa-ti aranjezi o mica gradina sau sa-ti amenajezi balconul cu mai multe plante. Acum, preturile mici te ajuta sa-ti indeplinesti cu succes aceste proiecte.
Am pregatit pentru tine un catalog cu tot ce ai nevoie, la preturi mici, astfel incat sa scapi de grija preturilor. Click si citeste catalogul.