O descoperire importantă: simțul mirosului dezvăluie secretele creierului

simtul mirosului

Simțul mirosului este un mecanism de bază, foarte important, în strânsă legătură cu structuri ale creierului. Având în vedere acest aspect, oamenii de știință au descoperit că un test de miros poate măsura nivelul de conștiență al unui pacient care a suferit leziuni cerebrale.

Expunerea pacienților cu leziuni cerebrale la o gamă largă de mirosuri poate determina cât sunt de conștienți și dacă se vor recupera sau nu. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Cambridge. Aceștia le-au prezentat pacienților diverse mirosuri – inclusiv de șampon și pește putrezit -, apoi au monitorizat reacțiile lor cu ajutorul unui un tub nazal (canulă). Subiecții au fost 43 de pacienți cu leziuni grave. Autorii studiului au afirmat că precizia testului este de-a dreptul remarcabilă, și că toți cei care au reacționat la test, într-adevăr, ulterior și-au recăpătat conștiența.

„Deseori este dificil pentru medici să stabilească starea de conștienta a pacientului după o vătămare cerebrală severă și se fac greșeli în diagnostic la 40% dintre cazuri. Un pacient care este minim conștient diferă de unul într-o stare vegetativă, iar rezultatele viitoare ale acestora sunt diferite. Un diagnostic precis este esențial, deoarece stabilește strategiile de tratament, cum ar fi gestionarea durerii și nu numai', a explicat dr. Anat Arzi, de la Universitatea din Cambridge.

Profesorul Noam Sobel, de la Institutul de Știință din Weizmann din Israel, autorul principal al studiului, a precizat că „dacă există stare de conștiență, oricât de mică, atunci când persoana simte un miros neplăcut va avea respirații scurte și superficiale'. Pe baza acestui mecanism și a măsurării volumului de aer inspirat de pacienți, medicii au identificat existența unui răspuns al creierului la stimulii prezentați.

Pacienții minim conștienți au inhalat semnificativ mai puțin ca răspuns la mirosuri, dar nu au făcut discriminări între mirosurile frumoase și cele urâte. De asemenea, și-au modificat fluxul de aer nazal ca răspuns la lipsa oricarui miros, ceea ce sugerează conștientizarea inexistenței acestuia.

Dr. Tristan Bekinschtein, de la departamentul de psihologie al Universității din Cambridge, a spus că atunci când răspunsul funcționează în mod normal, arată că pacientul ar putea avea un anumit nivel de conștiență, chiar și atunci când toate celelalte semne sunt absente. „Această metodă nouă și simplă de evaluare a probabilității de recuperare ar trebui să fie încorporată imediat în instrumentele de diagnostic pentru pacienții cu tulburări de conștiență', a mai spus el.

Foto: 123rf

Citeste și:

În apele Veneției a apărut o caracatiță…

  Sute de iranieni au murit după ce au consumat metanol crezând că îi protejează de coronavirus

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate