O boala declansata de stres

Variatiile mari de greutate corporala sunt legate de disfunctii ale tiroidei, care poate fi mai activa sau mai lenesa. Putini stiu insa ca una din zece femei are o problema cu tiroida intr-o anumita etapa a vietii. Si, desi nu s-a dovedit inca stiintific, cei mai multi medici sunt de acord cu faptul ca stresul poarta vina pentru declansarea bolii.

Exista mai multe tipuri de afectiuni ale tiroidei, dar, indiferent de care dintre ele suferi, toate incep cu o stare generala proasta, asociata cu cea gripala, depresie si extenuare. Este important ca atunci cand aceasta stare dureaza mai mult de o saptamana sa mergi la medic. Diagnosticul corect al bolii se face printr-o simpla analiza a sangelui, iar tratamentul precoce inseamna de obicei si o ameliorare rapida a simptomelor.

Care este cauza?

O tiroida sanatoasa produce doi hormoni – tiroxina T4 si triiodotironina T3, care controleaza viteza activitatii celulare a intregului organism. Cand cei doi hormoni sunt in exces, organismul lucreaza prea repede. Cand sunt in deficit, procesele sunt mult incetinite. Daca oricare dintre aceste anomalii nu este corectata la timp, organismul poate sa cedeze.

Atat hipertiroidia, cat si hipotiroidia B sunt disfunctii glandulare, care dau simptome extrem de neplacute. Netratate, ele pot sa creeze serioase probleme de sanatate. Dar, in general, problemele legate de tiroida sunt considerate boli comune, care se pot trata prin administrarea de medicamente. De obicei, efectele acestora se fac simtite dupa cateva luni de tratament.

Hipertiroidie
o persoana agitata

O tiroida prea activa produce un exces de hormoni, o tulburare numita hipertiroidie. Cea mai frecventa forma de hiper- tiroidie este boala Graves-Basedow, manifestata prin exoftalmie (marirea in volum a globilor oculari). Este o boala autoimuna, care se transmite genetic – de obicei, de la mama la fiica – si, cel mai probabil, este declansata de stres. Printre factorii favorizanti se numara si infectiile sau administrarea in exces a unor medicamente (hormoni tiroidieni sau iod).

Simptome

  • Tahicardie (100-120 batai/minut sau mai mult)
  • Dureri musculare, frisoane
  • Oboseala accentuata
  • Pierdere brusca in greutate
  • Caderea parului si unghii casante
  • Cicluri neregulate, care tind sa fie reduse cantitativ.
  • Nervozitate, probleme cu somnul
  • Stare continua de agitatie, neliniste
  • Ochi iritati, care par sa iasa din orbite.
  • Tiroida marita, sensibila la palpat (imediat sub marul lui Adam)

Tratament

Medicamentos, cu antitiroidiene de sinteza, la care se adauga medicatie simptomatica (sedative, Propranolol), iar in boala Graves-Basedow corticoterapie si un tratament local al exoftalmiei. Formele rezistente la antitiroidiene de sinteza pot fi tratate cu doze mici de Iod 131.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate