Nuieluşa lui Moş Nicolae – De unde vine tradiția

Se spune că Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi dacă sunt cuminţi, le lasă daruri în ghetuţe. Iar celor obraznici, nuielușe.

Asta auzeam în copilărie de la părinții noștri. Oricât de maturi suntem, parcă ne e dor de momentele când ne lustruiam cu atenție ghetele. Punctual din fire, Moșul nostru drag venea în fiecare an, cu portocale, mandarine și ciocolată.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății.

Sfântul Nicolae s-a născut la începutul mileniului, în sudul Turciei de astăzi, într-o familie de oameni înstăriți. Părinții lui, însă, au murit din cauza unei epidemii când Nicolae era încă mic. Deși avea o vârstă fragedă, Nicolae a conștientizat faptul că oamenii sărmani pe care îi întâlnea pe toate drumurile au nevoie de ajutor și că acest ajutor nu le poate fi oferit decât de cei cu dare de mână
Așa că a luat decizia să-și doneze averea oamenilor săraci și bolnavi, devenind protectorul celor aflați în necaz.

Nuielușa lui Moș Nicolae este o tradiție stăveche și are o legendă aparte

Sfântul Nicolae, episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a batjocori cele bisericești. Astfel a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le lase daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ramuri de măr.

Tradiția spune că nuieluța de măr trebuie să fie pusă în apă, iar dacă înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul te-a iertat.

 

Iulia Sandu

Foto:shutterstock.com

Vezi si:

Află și care este povestea lui Mos Nicolae

Iată și alte idei mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite sărbătoriților.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate