Nu te grabi sa iei antibiotice!

 

De fapt, puterea lor este strict limitata si, administrate incorect, acestea pot face mai mult rau decat bine.
Exista tendinta de a crede ca antibioticele sunt medicamente „sigure”, dar folosirea lor frecventa poate produce efecte secundare severe.

S-a constatat ca utilizarea repetata a antibioticelor, mai ales in copilarie, duce, in timp, la scaderea rezistentei imunitare dobandite si, paradoxal, apare predispozitia la infectii. O alta reactie secundara, este alergia cutanata, care poate avea uneori forme grave, cum ar fi socul anafilactic.
Insa cea mai alarmanta este posibilitatea ca, in urma tratamentelor incorecte, unele bacterii sa devina rezistente la actiunea majoritatii antibioticelor.

CE SUNT ANTIBIOTICELE?

CE INSEAMNA „REZISTENTA BACTERIILOR LA ANTIBIOTICE”?

  • S-a observat ca, in timp, unele bacterii obisnuite dezvolta mutatii care le fac imune la medicamente.
  • Aceasta se intampla atunci cand tratamentul urmat nu reuseste sa omoare toate bacteriile responsabile de declansarea bolii; cele care raman in organism isi dezvolta mecanisme de protectie la antibioticul folosit incorect si se inmultesc in continuare, astfel ca, dupa cateva zile, apare o recidiva a bolii respective, problema des intalnita in practica medicala.
  • De exemplu, v-au fost prescrise antibiotice pentru cinci sau sapte zile pentru amigdalita, sa zicem, si ati intrerupt tratamentul dupa trei zile, cand deja va simteati mai bine; aceasta, deoarece fusese distrusa majoritatea bacteriilor; cateva ar fi putut ramane totusi, iar la reaparitia simptomatologiei, reluarea antibioticului recomandat in primul caz nu va mai avea efectul scontat.
  • Acesta este mecanismul care explica de ce persoanele cu infectii repetate au impresia ca antibioticele sunt din ce in ce mai ineficiente: cei in cauza au creat propriile bacterii rezistente la tratament.

Intreaba medicul!

Unii medici incearca sa isi convinga pacientii sa renunte la tratamentul de rutina cu antibiotice si ii incurajeaza sa permita sistemului imunitar sa lupte impotriva cazurilor simple de boala.

Cel care stabileste cauzele procesului infectios este medicul de familie, el putand sa distinga o boala bacteriana de una provocata de un virus (care, atentie!, nu se vindeca cu antibiotice). Singurul mod prin care se poate face acest diagnostic diferential cert este cel paraclinic, prin analizarea unor produse biologice ca sange, urina, exudat nazal sau faringian, sputa etc. In practica medicala curenta, obtinerea acestor rezultate poate intarzia, astfel ca boala fie a trecut, fie a evoluat negativ.

Consultul medical permite si depistarea unor posibile complicatii – aparute din cauza scaderii imunitatii persoanei respective sau a existentei unui agent cauzal foarte agresiv – complicatii ce impun, de aceasta data, inceperea de urgenta a terapiei cu antibioticele specifice.

CELE MAI FRECVENTE GRESELI IN FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR

NU TE TRATA „DUPA URECHE”!

  • Sunt folosite pentru scaderea febrei (indiferent de natura ei).
  • Sunt alese antibiotice ineficiente in infectia respectiva.
  • Sunt luate doze inadecvate (fie se administreaza o doza excesiva, fie una prea mica).
  • Se folosesc pentru tratarea bolilor virale.
  • Schema de administrare (modul si orarul) este gresita.
  • Se continua terapia chiar si in prezenta unor reactii alergice.
  • Se opreste prea devreme un tratament antibiotic eficient.
  • Se fac combinatii nepotrivite intre mai multe antibiotice.
  • Nu se schimba antibioticul atunci cand apare rezistenta infectiei respective.
  • Supraevaluarea eficientei antibioticelor si amanarea unei proceduri chirurgicale, de exemplu, pentru drenarea unui abces.

  • Pentru un tratament corect, adresati-va medicului.
  • Nu folositi ce gasiti prin casa de data trecuta, cand ati avut „ceva asemanator”.
  • Multe mame dau copiilor lor Biseptol (stiati ca e un antibiotic?) la primul semn de febra, uneori, chiar inaintea banalului Paracetamol!
  • Dorinta lor de a-i face bine mai repede duce deseori la infectii rezistente, trenante, care lungesc cu mult evolutia fireasca a bolii.
  • Pe de alta parte, bolile infectioase ale copiilor au o simptomatologie dramatica (febra mare, alterarea starii generale, uneori evolutie rapida spre complicatii), asa ca, de la inceput, trebuie sa cereti sfatul doctorului.

Retineti

Respectand intocmai dozele prescrise si durata tratamentului, boala infectioasa (cu forme grave uneori) trece ca prin miracol. Acest lucru este posibil numai datorita antibioticelor, care raman un tratament pe care te poti baza.

Consultant: Dr Nicoleta Dimitriu
Centrul Medical Medsana Bucuresti

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate