Nu te grabi sa iei antibiotice!

 

De fapt, puterea lor este strict limitata si, administrate incorect, acestea pot face mai mult rau decat bine.
Exista tendinta de a crede ca antibioticele sunt medicamente "sigure", dar folosirea lor frecventa poate produce efecte secundare severe.

S-a constatat ca utilizarea repetata a antibioticelor, mai ales in copilarie, duce, in timp, la scaderea rezistentei imunitare dobandite si, paradoxal, apare predispozitia la infectii. O alta reactie secundara, este alergia cutanata, care poate avea uneori forme grave, cum ar fi socul anafilactic.
Insa cea mai alarmanta este posibilitatea ca, in urma tratamentelor incorecte, unele bacterii sa devina rezistente la actiunea majoritatii antibioticelor.

CE SUNT ANTIBIOTICELE?

  • Sunt microorganisme care "omoara" sau impiedica inmultirea bacteriilor, ajutand astfel sistemul imunitar sa stopeze infectia.
  • Toate antibioticele actioneaza asupra peretelui celular al microbilor, pe care il distrug, ceea ce duce la dezintegrarea celulei bacteriene.
  • Exista antibiotice cu spectru larg – care sunt eficiente asupra multor bacterii – si altele care sunt specifice, actionand doar asupra unei singure tulpini bacteriene.
  • Antibioticele sunt medicamente importante, fiind indispensabile in tratarea unor boli grave, precum meningita meningococica, pneumonia cu pneumococ, tuberculoza, sifilisul si multe altele.

CE INSEAMNA "REZISTENTA BACTERIILOR LA ANTIBIOTICE"?

  • S-a observat ca, in timp, unele bacterii obisnuite dezvolta mutatii care le fac imune la medicamente.
  • Aceasta se intampla atunci cand tratamentul urmat nu reuseste sa omoare toate bacteriile responsabile de declansarea bolii; cele care raman in organism isi dezvolta mecanisme de protectie la antibioticul folosit incorect si se inmultesc in continuare, astfel ca, dupa cateva zile, apare o recidiva a bolii respective, problema des intalnita in practica medicala.
  • De exemplu, v-au fost prescrise antibiotice pentru cinci sau sapte zile pentru amigdalita, sa zicem, si ati intrerupt tratamentul dupa trei zile, cand deja va simteati mai bine; aceasta, deoarece fusese distrusa majoritatea bacteriilor; cateva ar fi putut ramane totusi, iar la reaparitia simptomatologiei, reluarea antibioticului recomandat in primul caz nu va mai avea efectul scontat.
  • Acesta este mecanismul care explica de ce persoanele cu infectii repetate au impresia ca antibioticele sunt din ce in ce mai ineficiente: cei in cauza au creat propriile bacterii rezistente la tratament.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate