Nu m-am ingrasat, doar sunt balonata!

regim alimentar

Ai grija ce vegetale alegi!

Persoanele constipate trebuie sa consume alimente bogate in fibre: zarzavaturi, legume, fructe, fulgi de cereale, chiar tarate amestecate cu ceai sau lapte, dupa prefe-rinte, paine integrala, graham.

Dimpotriva, persoanele cu diaree si flatulenta trebuie sa evite fructele, zarzavaturile si legumele in exces. O mentiune speciala acordam fasolei uscate, care trebuie gatita corespunzator, prin fierbere indelungata si aruncarea apei. De asemenea, atentie la solanina din vinete, cartofi, chiar si ardei si tomate – consuma aceste legume doar bine coapte, fara coaja verde.

Pentru ca oferta alimentara din Romania e atat de diversificata, recomand introducerea in alimentatie a legumelor, mirodeniilor si fructelor exotice: ghimbir, igname, avocado, baby-corn (porumb mic, in conserva), broccoli, muguri de soia, pomelo, mango, rodii, papaya, ananas, licii si alte delicii.

Regimul alimentar
Are cateva reguli generale, dar trebuie individualizat in functie de diverse situatii care pot genera balonare. Recomandari generale:
Consuma zilnic 1,5-2 l lichide, cantitate suplimentata in perioadele calde sau in conditii de lucru speciale. Aici ma refer la apa, fie si minerala (nu se refera la continutul carbogazos), ceaiuri de plante, sucuri naturale, de pre-ferinta din fructe proaspete. Tine cont ca, pe masura ce inaintezi in varsta, senzatia de sete scade, nu si necesarul de lichide. In plus, exista o falsa senzatie de foame, data de fapt de sete, asadar vechiul indemn de a nu bea apa pe burta goala este de-a dreptul nociv.
Nu consuma bauturi carbogazoase. Acestea, pe langa balonarea produsa, vor favoriza miscari anormale ale stomacului si intestinelor; in plus, sunt hipercalorice si induc hiperaciditate.
Nu consuma guma de mestecat in mod frecvent, intrucat acest lucru induce o aerofagie marcata si stimuleaza reflexe digestive in mod inadecvat.
Consuma zilnic alimente gatite: o supa sau ciorba si o garnitura de legume si zarzavaturi. Alege modurile de preparare prin fierbere, la cuptor, la gratar sau in folie de aluminiu in detrimentul prajirii.
Respecta regimul meselor: trei mese principale cu una-doua gustari intre, mesteca bine (aceasta este prima etapa a digestiei) si nu manca in graba.
Evita alimentele foarte reci sau dimpotriva fierbinti, mesele abundente si „siesta“ – imediat dupa masa, mai ales in tulburarile digestive postprandiale.
Evita si mancarea de tip fast food si alimentele hipercalorice: foitaje, hot-dog, burgeri, shaorma, pizza, cartofi prajiti, chips-uri, snacks-uri, saratele etc.

Dr. Marian Bogdan Zota, Medic specialist Gastroenterologie, Competenta ecografie generala, endoscopie digestiva, Centrul Medical Med-As, www.med-as.ro, Call Center: 021.9232
Foto: © shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate