Între Crăciun si Anul Nou lumea traversează cele 12 Nopți Sfinte ale Universului, nopțile când ferestrele Cerului sunt cel mai aproape de om, iar cele 12 dintre Cer și Pământ sunt deschise. În aceste nopți – cele mai întunecate ale anului – tradițiile vorbesc despre visele care pot arăta viitorul.
Nopțile când visele pot arăta viitorul: de la Crăciun la Bobotează
Din momentul când Soarele intră în Capricorn, se marchează începerea solstițiului de iarnă și începând din această noapte se derulează cele 12 Nopți Sfinte ce pornesc din seara de 24 decembrie și se încheie în seara de 5 ianuarie, înainte de Bobotează, Aceasta este perioada din an cea mai încărcată energetic iar aceste cele mai puternice nopți sunt cele în care ne putem transmite în Univers dorințele și putem primi previziunui sub forma de vise legate de viața destinul și intențiile noastre. Simbolic, fiecare noapte din această perioadă aparține uneia dintre cele 12 forțe cosmice sub semnele cărora se desfășoară existența omenească, iar energetic, ele devin un fel de copie concentrată a acestor forțe care guvernează Universul și pe care foarte puțini le percep sau le pot cuprinde cu înțelegerea minții.
Rugăciunea dorințelor la lumina unei singure lumânări
Există mai multe ritualuri ale celor 12 Nopți Sfinte – descrise de filozoful esoteric și clarvăzătorul Rudolf Steiner – cel mai important fiind cel ce îți permite să transmiți dorințele, cererile și speranțele tale viitoare. Acesta include o rugăciune și o listă de dorințe adresată arhanghelului Gabriel stăpânitorul puterilor universale, care are cea mai puternică conexiune cu Nopțile Sfinte, iar acestea trebuie repetate de câte trei ori, la orele 10.00 și 12.00, respectiv 22.00 și 24.00 ale celor 12 zile și nopți sfinte, la lumina unei singure lumânări.
Visele – oracol
Visele pe care le vei avea în aceste nopți sunt profetice, sunt vise-oracol și de accea mulți dintre cei care încearcă să le interpreteze, sunt dezorientaţi de diferenţele între diferitele chei de interpretare. Oniromanții spun însă că diferenţele între cheile visurilor sunt doar aparente. Semnele premonitorii oferite de energia astrală a celor 12 Nopți Sfinte pot fi interpretate după culoare, suprapunerea imaginilor sau după ordinea acestora luată în sens invers. Marii onirologi, cum sunt Hervey de Saint Denys sau Alfred Maury, oferă câteva chei pentru a diferenția visele revelatorii ale Nopților Sfinte, de cele fără valoare. Acestea din urmă sunt cele din primele ore ale somnului sau cele ce au la bază o cauză externă: emoții trăite în timpul zilei, zgomote frig, lecturi sau filme. Nopţile cu cea mai mare putere oraculară sunt miercurea şi vinerea, visul-oracol apare doar după ora 3 dimineața, iar poziţia de somn favorabilă este cea pe partea dreaptă. Pentru a urma ritualul premonițiilor indicate de visurile din cele 12 nopți, oniromanții spun că este necesar ca în prima noapte cea din Ajunul Crăciunului să nu mergi la culcare decât după ora 1 sau 2 dimineața, iar în restul nopților să ai o anumită oră de culcare pe care să o respecți strict. Semnificaţia viselor din cele 12 Nopți Sfinte este în general contrară faptului visat iar termenul de împlinire poate fi citit după distanţa până la un lucru aflat în vis sau după repetarea periodică a unei secvențe.
Printre cheile de interpretare sunt: