Când pică PAȘTELE în 2023

Data când pică PAȘTELE în fiecare an variază, ea fiind stabilită în sec.1 după Christos de către Sinodul Ecumenic de la Niceea.

De ce Paștele nu pică în fiecare an în aceeași zi?

Împăratul Constantin cel Mare a convocat primul conciliu ecumenic al bisericii creștine, în urma căruia s-au pus bazele dogmatice și canonice ale creștinismului. Această imensă adunare are o deosebită importanță pentru că a fost prima adunare a episcopilor din întreaga biserică, împrejurare în care s-au dezbătut probleme doctrinale fundamentale și s-au luat decizii majore care privesc dreapta credință și unitatea bisericii. El reprezintă și o cotitură bruscă în modul în care au fost priviți creștinii: dacă înainte ei erau crunt persecutați, Constantin cel Mare s-a arătat un fervent susținător al lor, sinodul însuși fiind deschis în prezența împăratului.

În cadrul acestui Sinod a luat naștere CREZUL.

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Așadar „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.'

În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea pământului în jurul soarelui, ziua de Paști depinde atât de mișcarea pământului în jurul soarelui (de care depinde echinocțiul de primăvară) cât și de cea a lunii.

Paștele ortodox 2023 va fi pe data de 16 aprilie, iar Paștele catolic 2023 se va sărbători în 9 aprilie.

Iată cele 6 moduri prin care corpul tău simte prezența unui înger

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate