Moment istoric în medicină: testează-te acasă contra HIV cu o probă de salivă

test hiv

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă. În țara noastră de la începutul anului 2017, peste 300 de români au aflat că sunt purtători ai cumplitului virus ce provoacă SIDA.

Cum funcționează primul auto-test HIV

Kit-ul de testare a fost deja aprobat de Organizația Mondială a Sănătății și va intra curând pe piață. Costul va fi de aproximativ 150 de lei și nu va fi acoperit de Casa de Asigurări.

Pentru cei care știu că se află sub un risc de o posibilă infecție cu HIV, kit-ul promite un rezultat fără echivoc anunţat în cel mult 15 minute afișând clar absența sau prezența virusului în organism.

Din nefericire, România se află în topul țărilor unde răspândirea virusului nu e controlată. Orașele fruntașe la numărul de îmbolnăviri sunt, pe lângă București, Bacău și Constanța. De la 1 ianuarie 2017 și până pe 3 iunie 2017, 82 de oameni au decedat răpuși de cumplita boală a sec. XX.

Conform statisticilor, în țara noastră, dintre cei care se îmbolnăvesc de HIV/SIDA, 72% sunt bărbați, în timp ce 28% sunt femei, iar numărul total al celor bolnavi este de aproximativ 15.331 de persoane. Din păcate, nu există nici până în ziua de azi o strategie națională de luptă împotriva SIDA.

În lume, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Autor: Florentina Muşat

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate