Molnupiravir. Iată care este suma fabuloasă pentru un tratament de cinci zile
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/11/133166754_m-e1636119422961.jpg)
Molnupiravir aparține unei clase de antivirale numite ribonucleozide mutagenice. Acestea modifică materialul genetic viral și introduc erori pentru a preveni replicarea și transcrierea genomului viral.
În interiorul celulei gazdă, molnupiravirul este transformat în molnupiravir trifosfat. Când virusul încearcă să se replice, trifosfatul de molnupiravir este încorporat în ARN-ul viral în locul nucleozidei citidinei, provocând o mutație.
Mutația oprește virusul replicându-se. Acest lucru menține un număr scăzut de virus în organism și ar trebui să reducă severitatea bolii. Alte medicamente care interferează cu ARN-ul viral și-au demonstrat potențialul ca tratamente pentru COVID-19. Remdesivir, un medicament administrat intravenos care interferează cu o enzimă esențială pentru replicarea ARN viral.
Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a acordat autorizația pentru remdesivir, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu îl mai recomandă ca tratament pentru COVID-19, din cauza dovezilor insuficiente care să susțină utilizarea acestuia.
Avantajul molnupiravirului este că, spre deosebire de toate celelalte tratamente potențiale de până acum, este un comprimat oral pe care o persoană îl poate lua în afara unui cadru clinic. La un cost estimat de aproximativ 700 USD de persoană pentru un curs de 5 zile, este, de asemenea, mai accesibil decât alte medicamente. Cu toate acestea, acest cost este încă probabil să-i limiteze utilizarea, scrie Medical News Today.
„Tratamentele antivirale care pot fi luate acasă pentru a ține persoanele cu COVID-19 în afara spitalului sunt extrem de necesare. Suntem foarte încurajați de rezultatele analizei intermediare și sperăm că molnupiravir, dacă este autorizat pentru utilizare, poate avea un impact profund în controlul pandemiei', a declarat Wendy Holman, director executiv al companiei Ridgeback Biotherapeutics.
Molnupiravir: „Nu este o pastilă magică'
Prof. Sir Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente și sănătate globală la Universitatea din Oxford, este în mare măsură optimist: „Un antiviral sigur, accesibil și eficient ar fi un progres uriaș în lupta împotriva COVID'.
Totuși, el a păstrat o notă de precauție: „Este important să ne amintim că riscurile absolute au fost reduse cu 14% la 7%, așa că destul de mulți oameni trebuie să fie tratați pentru a preveni o spitalizare sau deces. Aceasta înseamnă că medicamentul trebuie să fie foarte sigur și accesibil.'
Această precauție a fost reluată de prof. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, care a spus: „În studiile efectuate la pacienții cu risc foarte ridicat, a redus nivelul bolii grave doar la jumătate. Nu este o pastilă magică.'
El a adăugat: „În mediile de cercetare, oamenii iau pilula conform instrucțiunilor. În practică, există de obicei o rată de succes mai mică decât în studiile clinice.'
Probleme de siguranță
În ciuda optimismului larg răspândit în urma rezultatelor studiului, unii experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța unui medicament care funcționează provocând mutații. Aceștia susțin că poate provoca mutații și în celulele gazde. Un studiu pe culturi de celule animale a găsit mutații în celulele tratate cu molnupiravir. Acest lucru a condus la îngrijorarea că medicamentul ar putea provoca cancer sau anomalii la naștere.
„Este demn de remarcat faptul că persoanele implicate în proces au primit instrucțiuni să se abțină de la sex sau să folosească medicamente contraceptive. Deși aceasta este o practică de rutină cu alte medicamente, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, sugerează că medicamentul are potențialul de a provoca malformații congenitale în cazul în care o femeie rămâne gravidă', susține Dr. Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading.
Deci, este molnupiravir medicamentul pe care l-am așteptat pentru a aduce COVID-19 sub control? Poate, dar dovezile nu sunt încă concludente.
Foto: 123RF