Începând din toamna anului acesta, clasele vor avea maxim 10-15 elevi. Totodată, elevii vor avea în program maximum 4 ore pe zi. Fiecare oră va dura cel mult 30 de minute.
Acestea sunt noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea școlilor și care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, citează Edupedu.ro.
Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai.
Redeschiderea școlilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021.
În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de 4 metri pătrați, regulă impusă și la examenele din prezent.
Specialiștii scriu că „este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”.
Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online, se mai arată în noul regulament.
Concret, specialiștii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.
O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii).
Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de științe.
Institutul Național de Sănătate Publică susține că „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”.
Pe lângă asta, „elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare”, mai arată recomandările care au statut de obligație, după cum reiese din modul în care sunt formulate și din faptul că toate măsurile date de Ministerul Sănătății prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligații.
Pauzele vor fi de maximum 20 de minute, pentru a avea toți elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieșirea și la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la școală.
Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naționale vor rămâne așa cum sunt și la redeschiderea școlilor, în toamnă.
Cum de altfel rămân în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puțin purtarea măștilor în interiorul școlii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decât în pauze, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Măștile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măștilor în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Este recomandată în schimb purtarea măștilor în pauze pentru elevi.
Manifestările sportive și culturale vor fi amânate pe timpul pandemiei în vederea evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii;
Vor fi diminuate pe cât posibil deplasările cadrelor didactice, elevilor și a personalului unității în incinta acesteia.
Se vor organiza programul și activitățile școală (intrare în clasă, ieșire de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase să nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj.
Sosirea și plecarea din școli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor și a părinților la intrarea în școli. Această organizare se va face astfel încât să respecte următoarele:
Elevii din ciclul primar să fie supravegheați pe toată durata pauzelor;
Activitățile vor fi organizate pe cât posibil în curtea școlii, cu păstrarea distanței de minimum 1,5 m între elevi.
Elevii nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt. Vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței dintre elevi.
Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeași clasă.
Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală (atenție la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării, etc.)
În drum către școală, elevii, șoferul autobuzului și personalul de însoțire sunt supuși regulilor generale de conduită prevăzute în măsurile de criză, în special: acoperirea gurii și nasului, echipament de protecție mască și respectarea distanțelor de 1,5 m.
Sala de bibliotecă se recomandă a fi utilizată individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.
Unitățile de învățământ care realizează în incinta unității servirea alimentelor pentru copii trebuie:
Foto: Shutterstock.com
Citește și:
Transport gratuit pentru elevi. „Elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev”
Guvernul a alocat 150 de milioane lei pentru tablete destinate elevilor din medii defavorizate