Modalităţi de îngrijire a dinţilor sensibili

Modalităţi de îngrijire a dinţilor sensibili

Ai dureri de dinţi chiar şi când faci lucruri obişnuite, cum ar fi mâncatul, băutul sau periajul? Dacă da, probabil că te-ai întrebat ce poţi face pentru a trata sensibilitatea dentară, astfel încât să poţi scăpa de acest disconfort. Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de o serie de probleme, cum ar fi retracţia gingivală și deteriorarea smalțului. Din fericire, există modalități de a reduce efectele acestei probleme, care afectează un număr semnificativ de persoane. Unele dintre aceste soluții pot fi utilizate cu ușurință acasă. Iată câteva soluţii excelente care merită luate în considerare.

Pastă de dinţi specială

Folosirea unei paste de dinți special concepute pentru tratarea sensibilității dentare poate fi deosebit de utilă pentru ameliorarea simptomelor. Majoritatea acestor paste de dinți conțin un ingredient care umple temporar micile fisuri din smalț și dentină. Acest lucru reduce expunerea nervilor sensibili ai dinților la diferiţi factori din exterior, reducând astfel disconfortul atunci când mănânci preparate calde sau savurezi o băutură rece.

O periuţă de dinţi adecvată

O modalitate facilă de tratare a sensibilităţii dentare constă în schimbarea periuței de dinți. Dacă utilizezi o periuță de dinți cu peri duri, s-ar putea să îţi agravezi situaţia. Perii duri ai periuţelor și pastele de dinți abrazive sunt dure cu smalțul, provocând mai multe fisuri microscopice și, în cele din urmă, o sensibilitate şi mai intensă. De asemenea, pot agrava retragerea gingivală, ducând la o mai mare expunere a dentinei și a nervilor sensibili. Recomandabil în astfel de situaţii este să foloseşti o periuţă de dinți cu peri mai moi și să te asiguri că mişcările din timpul periajului dentar sunt blânde. În cazul în care preferi, alege un capăt de periaj destinat dinţilor sensibili sau o periuţă de dinţi electrică unde poţi stabili  nivelul de intensitate al periajului.

Atenţie la tratamentele de albire

Tratamentele de albire a dinților, mai ales cele aplicate frecvent folosind un produs fără prescripție medicală pot deteriora smalțul, pot duce la o sensibilitate dentară. Înainte de a folosi un astfel de produs, este mai bine să discuţi cu medicul tău stomatolog.

Gutiera

În unele cazuri, sensibilitatea dentară este cauzată de scrâşnirea dinților în timpul somnului, care poartă numele de bruxism. Dacă aceasta este o problemă pentru tine, medicul dentist îţi poate lua un mulaj după forma danturii și îţi poate face o gutieră personalizată pentru a fi purtată în timpul nopţii. Gutiera te protejează împotriva presiunii asupra danturii cauzate de bruxism și previne deteriorarea dinților.

Tratarea gingiilor

Gingiile bolnave sau care se retrag pot fi o cauză majoră a sensibilității dentare. Pe măsură ce țesutul gingival se deteriorează și se îndepărtează de suprafața dinților, părțile dinților care nu au smalț (cele de sub linia gingiei) devin expuse. Acest lucru lasă nervii oarecum neprotejați și poate provoca un disconfort semnificativ. Pentru a evita această problemă sau agravarea ei, trebuie să-ţi îngrijeşti corespunzător gingiile. Folosirea unei periute de dinti electrice sonice poate fi utilă, dat fiind că ajută semnificativ mai mult decât una manuală la reducerea plăcii bacteriene și a gingivitei. Dacă problemele tale persistă, trebuie să mergi la medicul stomatolog, care îţi va indica modalitatea adecvată de tratament.

Evită anumite băuturi şi alimente

Unele alimente și băuturi pot înrăutăți simptomele sensibilităţii dentare. Acestea ar trebui consumate cât mai rar sau evitate în totalitate pentru a reduce disconfortul pe care le cauzează. Alimentele și băuturile acide, precum cafeaua, fructele, murăturile și băuturile răcoritoare carbogazoase, pot crește sensibilitatea dinților. De asemenea, este mai bine să eviţi alimentele și lichidele fierbinți sau foarte reci, deoarece acestea pot provoca dureri semnificative.

Aceste recomandări reprezintă o serie de remedii pe care le poţi utiliza pentru a trata temporar sensibilitatea dentară, dar nu pot vindeca sursa disconfortului. Dacă simptomele persistă, discută opțiunile de tratament cu medicul dentist la următoarea vizită.

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Philips

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate