Modalități de a-ți ajuta partenerul care sforăie
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/cuplu-in-pat.jpg)
Sforăitul partenerului tău poate să-ți facă probleme semnificative, de la degradarea calității somnului la stres. Toate acestea vor crea un efect în lanț și îți vor afecta stilul de viață pe termen scurt sau lung. De aceea este important să-l sprijini în descoperirea unei soluții și încercarea diferitelor metode de a ameliora această afecțiune și efectele ei. Iată o listă cu lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta:
Stabilește ce fel de aer ai în locuință
Calitatea aerului este un factor important în afecțiuni precum sforăitul, cunoscut și ca apnee. Dacă aerul din casă este foarte uscat, țesutul din nas și din gât tinde să se inflameze, iar acest lucru duce la imposibilitatea de a mai respira normal. În acest moment poate apărea sforăitul. Pentru a verifica dacă umiditatea din casă sau din dormitor are valori normale, trebuie să folosești un aparat care îți poate indica acest lucru. Mai apoi, dacă aerul este, într-adevăr, prea uscat, achiziționează un umidificator de camera, care va schimba rapid calitatea aerului. Acesta trebuie folosit conform instrucțiunilor, pentru a observa schimbări notabile cât mai repede. Există șansa ca simptomele partenerului tău să se amelioreze văzând cu ochii, dar dacă acestea nu dispar, cere sfatul unui medic.
Încurajează-l să slăbească
Un alt cerc vicios care implică adesea simptome precum sforăitul este și obezitatea. În special la bărbați, grăsimea în exces este distribuită în zona gâtului, a pieptului şi a abdomenului, iar acest lucru poate cauza probleme la nivelul căilor respiratorii. Acestea sunt „înghesuite' de grăsimea corporală excesivă și îngreunează respirația. De asemenea, sforăitul poate fi una dintre cauzele obezității sau a luării în greutate. Din cauza calității somnului care se degradează, partenerul tău va fi tentat să-și ia energia din preparate bogate în zahăr sau de tip fast-food. Discută cu el despre cauzele posibile pentru sforăitul din fiecare noapte și încurajează-l să slăbească sau să consulte un medic de specialitate. Acesta îi poate face recomandări cu privire la alimentația corectă și să-i monitorizeze progresul.
Recomandă-i să-și curețe sinusurile
În special odată cu apropierea primăverii se pot instala alergiile și răcelile. Acestea pot duce la agravarea sau declanșarea sforăitului deranjant, atât pentru tine, cât și pentru partener. Soluțiile și dispozitivele de irigație nazală pot ajuta la ameliorarea simptomelor și chiar la stoparea sforăitului. În cazul unor alergii sezoniere serioase, partenerul tău trebuie să urmeze și un tratament medicamentos prescris de medic. Spray-urile saline special concepute pentru a curăța sinusurile îl pot ajuta să treacă peste perioada critică a unei răceli sau a episodului alergic. De asemenea, dușurile calde înainte de culcare pot ameliora simptomele. Este esențial să eviți să lași geamurile deschise în timpul primăverii și al verii, când nivelul polenului din aer este ridicat, pentru a-l ajuta pe partener să respire cât mai ușor în timpul nopții.
În cazul în care sforăitul continuă și odată cu tratarea acestor afecțiuni, partenerul tău poate încerca următoarele lucruri:
- schimbarea poziției de somn pe o parte;
- renunțarea la vicii (alcool și fumat);
- poziționarea pernei mai sus de restul corpului.
Sforăitul este o problemă reală pentru aproximativ 3 din 10 persoane adulte. Dacă și partenerul tău suferă de această problemă, sprijină-l în găsirea celor mai bune soluții și ajută-l să urmeze sfaturile de specialitate cu atenție.
Sursa foto: pexels.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Alecoair