Dupa ce am vorbit despre numeroasele indicatii terapeutice ale mierii, in acest numar ne vom opri asupra recomandarilor celorlalte produse apicole – polen, laptisor de matca, propolis, pastura, ceara.
POLENUL
Se prezinta sub forma unor granule foarte fine, de culoare galbena, el constituind unica sursa de proteine pentru albine. (O familie de albine consuma anual aproximativ 25 de kilograme de polen proaspat.)
Are o compozitie complexa: proteine, zaharuri, grasimi, minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfor), vitamine (A, C, D, E, PP si cateva din complexul B), provitamine, arome, enzime si elemente antibiotice.
In functie de plantele din care a fost extras, polenul are urmatoarele recomandari terapeutice:
Datorita acestor proprietati, medicina naturista il prescrie in numeroase cazuri:
PASTURA
Este modalitatea naturala de conservare a polenului (care este depozitat in faguri, in proportie de aproximativ 2/3), grauncioarele de polen transformandu-se, prin comprimare, in pastura. Acest fapt contribuie la sporirea calitatilor terapeutice, mai ales datorita amestecului de polenuri.
Pastura este recomandata ca adjuvant in:
CURA DE POLEN
Aceasta cura este indicata oricui, datorita spectrului terapeutic larg pe care il acopera.
PROPOLISUL
Este o substanta deosebit de complexa, pe care albinele o sintetizeaza din mugurii, ramurile si scoarta unor copaci (plop, salcie, mesteacan). Are o consistenta rasinoasa si este de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma caracteristica.
In compozitia sa intra microelemente (fier, cupru, zinc, cobalt, magneziu, aluminiu, vanadiu, calciu, stibiu, bariu), flavonoide, rasini, acizi aromatici nesaturati.
Proprietatile farmaceutice pe care le contine fac din propolis “leacul universal”, conferindu-i acestuia numeroase indicatii terapeutice: intarirea sistemului imunitar, a sistemului circulator (in special cel periferic), reglarea activitatii hormonale; actiune diuretica, bactericida, antibiotica, antioxidanta, antivirala, coleretica.
De asemenea, propolisul este un excelent anestezic. Puterea lui este de trei ori mai mare decat a cocainei si de peste cinci ori mai mare decat a novocainei.
Ca si in cazul polenului, cura generala cu propolis – cateva picaturi luate de trei ori pe zi, intr-un interval cuprins intre trei saptamani si doua luni – este recomandata oricand, fiind un adevarat miracol pentru sanatate.
O cura cu larga aplicabilitate pentru sanatate, dar si in cosmetica, este cea a amestecului de miere si propolis cu frunze de aloe.
LAPTISORUL DE MATCA
Medicina naturista indica laptisorul de matca in urmatoarele situatii:
CEARA