Mierea este adesea promovată drept o alternativă mai sănătoasă a zahărului. Și, deși are beneficii asupra sănătății, specialiștii nu o recomandă în cantități foarte mari.
Deși profilul nutritiv al mierii variază în funcție de tipul acesteia, o linguriță de 21 de grame de miere are în jur de 64 de calorii, 17 grame de carbohidrați și aproape deloc grăsime, fibre și proteine.
Conține și câțiva micronutrienți precum potasiul, fierul și zincul, dar mai puțin de 1%, informează website-ul de specialitate Health Line.
În unele forme de medicină tradițională, mierea era aplicată direct pe piele pentru a ajuta la vindecarea a diferite răni.
Asta s-ar datora proprietăților antibacteriene ale mierii și abilității sale de a scădea înmulțirea microorganismelor care pot cauza infecții.
Alte studii au sugerat și că mierea poate fi utilă în tratarea condițiilor pielii precum psoriazisul, dermatita și herpesul. Înainte de a apela la aceste metode, însă, consultați medicul dermatolog!
În ciuda faptului că este bogată în zahăr și calorii, spre deosebire de zahărul rafinat care nu prezintă niciun fel de nutrienți, mierea este bogată în antioxidanți. Deși este mai sănătoasă, trebuie, la fel ca zahărul, să o consumăm în cantități mici.
După cum precizam anterior, mierea este bogată în zahăr și în calorii, motiv pentru care, consumată în cantități mari zilnic, poate determina o acumulare nedorită de calorii.
Foto: Shutterstock.com
Citește și: