Mica “farmacie verde” a casei
Daca optezi pentru terapia cu produse naturale, asigura-te mai intai ca ai la indemana materia prima, adica “ierburile de leac ale bunicii”.
Plantele si extractele din plante ne ofera solutii terapeutice excelente – atat din punct de vedere al eficacitatii sporite si efectelor secundare extrem de reduse, cat si al costurilor scazute. Ramane doar ca noi sa punem in practica aceste solutii curative, la indemana oricui.
Cum le folosim?
Ne putem bucura de binefacerile plantelor transformandu-le in infuzie, decoct, tincturi si uleiuri volatile.
– Infuzia este solutia apoasa obtinuta prin oparirea unei plante, in scopul pastrarii unor principii active din ea. (Unitatea de masura: lingura/lingurita.)
– Decoctul rezulta din fierberea unei plante (timp de 15-30 minute), pentru extragerea totala a principiilor active din planta respectiva. (Unitatea de masura: lingura/lingurita.)
Amestecul de plante pentru decoct si infuzie se face in parti egale: 1 lingura planta X + 1 lingura planta Y = amestecul XY, din care se foloseste cantitatea dorita.
– Tinctura se obtine prin macerarea (dizolvarea) in alcool a unei plante sau a unei saruri, in proportii determinate. (Unitatea de masura: gram/mililitru.)
– Uleiurile volatile sunt obtinute prin presarea la rece ori prin distilarea diferitelor parti ale unei plante. Practic, ele constituie o aglomerare de acizi grasi saturati si nesaturati, motiv pentru care au o consistenta ridicata. (Unitatea de masura: picatura.)
Indiferent ca le vom folosi sub forma de decoct, infuzie sau tinctura, este bine sa avem permanent la indemana plantele respective.
Uita de stres si febra
– Arnica se foloseste sub forma de comprese cu decoct, cu efecte extraordinare in socurile traumatice (cazaturi, lovituri, profilactic chiar, dupa spitalizare sau in cazul unor accidente mai grave). Ceaiul de arnica este foarte indicat in diaree, greturi sau varsaturi.
– Cicoarea (“cafeaua copiilor si a batranilor”) este, deopotriva, un stimulent pentru pofta de mancare si un adjuvant in tulburari hepatice si metabolice. Decoctul de cicoare sub forma de comprese este eficace in tratamentul bolilor de piele (chiar in cazul pielii cu aspect patat).
– Cimbrul stimuleaza schimburile metabolice, ajuta la eliberarea cailor respiratorii in caz de raceala si stare gripala, fiind si un bun febrifug. Cura cu infuzie de cimbru de 3 ori/zi duce la cresterea poftei de mancare. Vrei sa scapi de dependenta de cafea? Bea dimineata o ceasca cu ceai de cimbru! (Opareste o lingurita cu varf de cimbru cu o cana de apa fiarta, acopera 3 minute, apoi filtreaza.)
– Belladona si omagul combat si ele cu succes febra. Belladona este, de asemenea, de mare ajutor in stari de stres si de nervozitate accentuata, iar omagul calmeaza tusea convulsiva, durerile de cap si mialgiile (durerile musculare).
– Musetelul este cunoscut, in special, drept unul dintre cele mai eficiente calmante. De fapt, sub forma de ceai, infuzie, decoct sau compresa, el are un spectru de actiune foarte larg, de la durerile de dinti si cele gastrice, arsuri si infectii oculare, pana la stoparea caderii parului.
Pentru o mai buna circulatie sangvina
– Paducelul este recomandat in hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, tulburari de circulatie cerebrala. Se beau ceaiuri caldute, de doua ori pe zi, dimineata si seara.
– Vascul este si el un hipotensiv excelent. O cura cu aceasta planta, timp de sase saptamani, va scapa pentru multa vreme de problemele cu cresterea tensiunii.
Cura este simpla si usoara. In primele trei saptamani se beau 3 cesti de ceai pe zi, in urmatoarele 2 saptamani cate 2 cesti de ceai pe zi, iar in ultima saptamana, o cana pe zi. Atentie! Vascul nu se fierbe, se pune la macerat, in apa rece, timp de 12 ore, abia apoi, o data filtrat, se incalzeste si se bea.
– Salvia reprezinta un alt “univers farmacopeic”. Ea activeaza circulatia sangvina, are un efect calmant in starile de agitatie si de neliniste pronuntata, combate cu succes senzatia de voma si diareea, reduce nivelul glicemiei si este un bun tonifiant al uterului.
Decoctul de salvie este excelent in combaterea caderii parului, baile cu salvie catifeleaza pielea, iar extractul folosit in tratamentul cosmetic are un efect calmant.
Alte “ierburi de leac”
- Consumate sub forma de ceai, galbenelele ne scapa de indigestie si de durerile de ficat, avand o puternica actiune antispastica si stimulatoare. Sub forma de comprese, galbenelele au darul de a calma crizele de astm si tusea. Ca uz extern, ele constituie un dezinfectant foarte bun pentru rani usoare, eczeme, ulceratii si degeraturi.
- Leurda este un bun depurator al sangelui, manifestand o eficacitate deosebita in cazul pielii cu tendinte seboreice, in acnee si furuncule. Pe de alta parte, din frunzele de leurda se face o salata foarte buna, cu efect depurativ asupra intregului aparat digestiv.
- Radacina de obligena este un stimulent al schimburilor de substante dintre stomac si intestin. Are un efect calmant asupra sistemului nervos central, fiind recomandata in stari de agitatie, neliniste.
- Patlagina este recunoscuta pentru calitatile sale expectorante, fiind un remediu natural excelent in cazul racelilor, bronsitelor acute si cronice, pneumoniilor.
- Ledumul este foarte apreciat, inca din antichitate, pentru calitatile sale antiseptice. Si astazi, planta este folosita pentru dezinfectarea plagilor sau pentru intepaturile de insecte (tantari, albine s.a.).
- Cozile de cirese au un puternic efect diuretic si depurativ, fiind foarte indicate in racelile cailor urinare.
- Nux vomica este, dupa cum ii spune si numele, un foarte bun antivomitiv.
Text: Alexandra Bunescu