Mersul pe tocuri ne poate afecta picioarele și coloana vertebrală. Iată ce spune specialistul!

În mod firesc tocurile adaugă un aspect elegant unei ținute, dar, din păcate, nu toate știm la ce riscuri ne supunem atunci cand decidem să purtăm tocuri în mod frecvent sau zilnic, chit că sunt necesare la serviciu sau  doar de dragul de a câștiga câțiva centimetri în plus.

Atunci când purtăm tocuri în mod frecvent apar și probleme la nivelul articulațiilor și la nivelul colanei vertebrale, iar astăzi ne va spune Dr Tarek Nazer medic specialist ortopedie și traumatologie de la Clinica Masaya din Bucuresti care sunt riscurile și care sunt metodele de prevenție.

Domnul doctor, de la ce vârstă este acceptabil să purtam tocuri și cât timp avem voie să facem acest lucru?

Din păcate, nu este indicat să purtăm tocuri indiferent de vârstă și asta datorită faptului că un toc mai mare de 4-5 cm are ca rezultat un dezechilibru al forțelor de sprijin și la suprasolicitarea articulațiilor și a coloanei vertebrale, dar cum nu poți să îi iei unei femei plăcerea de a purta tocuri, atunci aș recomanda măcar să respectăm următoarele lucruri, în cazul în care decidem să purtam un toc:

  • Până la vârsta de 18 ani, trebuie să evitam purtarea tocurilor, ca să nu ne afecteze creșterea.
  • Tocul să nu fie mai mare de 5 cm, doar ocazional 10 cm.
  • Să nu purtăm tocuri mai mult de 1-2 ore pe zi.
  • Să avem o încălțăminte comodă la noi pentru a schimba încălțămintea odată cu terminarea programului sau a întâlnirii.
  • Să nu fie încălțămintea prea îngustă și să comprime circulația sanguină.

Când vorbiți despre probleme articulare care pot apare din cauza purtării tocurilor, vă referiți la monturi?

Nu, apariția monturilor nu este legată de purtarea tocurilor, așa cum credem, tocurile sunt un factor agravant care ajută la o dezvoltare mai rapidă a monturilor dacă avem faze incipiente ale acestora sau avem o predispoziție genetică, însă studiile arată clar că tocurile nu sunt factorul declanșator al apariției monturilor, ne spune medicul ortoped Tarek Nazer.

Dr Tarek Nazer medic specialist ortopedie și traumatologie

Dr Tarek Nazer medic specialist ortopedie și traumatologie

Atunci care sunt cele  mai frecvente probleme de care putem suferi dacă folosim tocurile în fiecare zi la muncă 7-8 ore pe zi ?

Cele mai frecvente afecțiuni care pot apărea sunt la nivelul coloanei vertebrale cum ar fi durerile de spate, alunecarea unei vertebre peste cealaltă, lombalgie și  herniile de disc, sau la nivelul articulațiilor resimțim dureri la nivelul genunchilor și a gleznelor datorită suprasolicitării  părților anterioare care determină apariția unor inflamații la nivelul tendoanelor (tendinta), apoi bătăturile datorită sprijinului pe 1/3 anterioare a piciorului cu aproape de 2 ori mai mult comparativ cu o încălțăminte fără toc.

Există o metodă de prevenție sau recomandări pentru cei care sunt obligați,  datorită locului de muncă, să poarte tocuri?

În afară de ceea ce am zis la început ca recomandări, ar mai fi exercițiile de creșterea forței musculare și de stretching pentru coloană și ale membrului inferior.

Care sunt metodele de tratament și chiar este dureroasă operația de monturi?

Din păcate, într-adevăr nu există un tratament medicamentos sau orteză care să facă ca monturile să dispară, tratamentul întotdeauna este unul chirurgical, mai ales când diformitatea este mare și devin dureroase, însă vestea bună este că metodele de tratament chirurgical au evoluat foarte mult și putem efectua mai mult de 10 tehnici chirurgicale diferite, toate minim  invazive pentru a scăpa de monturi, fără frică de dureri postoperatorii și fără a fi nevoie să mergem în cârje sau să imobilizam piciorul în ghips.

Recomand tuturor celor care suferă de monturi (Hallux Valgus) să se prezinte la doctor la primele semne de dureri și să nu amâne tratamentul chirurgical,  deoarece amânarea acestuia are ca o consecință deformare și mai mare și un tratament mai complex în cazuri avansate.

Surse foto: pixabay, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului