Când se face vaccinul antitetanos? Adevărul despre acest vaccin

antitetanos

Vaccinul antitetanos se face pentru a preveni o boală infecțioasă gravă, de multe ori fatală, cauzată de o bacterie care se găsește în sol pe toate ariile geografice.

Această bacterie pătrunde în organism în urma unor traumatisme gen zgârieturi, răni, înțepături, mușcături. Boala denumită tetanos se declanșează după ce germenii se multiplică producând două toxine periculoase. Prima toxină produce spasme musculare puternice iar a doua produce leziuni la nivelul mușchiului cardiac. Spasmele musculare pot fi atât de agresive încât pot ajunge până la fracturarea coloanei vertebrale.

Odată declanșată boala, primele simptome sunt greu de trecut cu vederea: încep primele spasme la nivelul maxilarului iar apoi se răspândesc în tot corpul. Aceste spasme durează câteva minute și pot fi atât de severe încât pot provoca inițial, fracturi ale oaselor. Concomitent apar febra și durerea de cap iar ritmul cardiac scade. După ce s-a produs infectarea cu germeni, primele simptome apar între trei și douăzeci de zile.

Atenție la tăieturile de la picioare

Pentru că această bacterie este întâlnită în sol, praf și bălegar contaminarea are loc, de regula, după o rupere a pielii în zona tălpilor. Boala nu este contagioasă deci nu se poate răspândi de la om la om, dar recuperarea este anevoioasă.

Cea mai eficientă metodă de evitare a tetanosului este imunizarea cu vaccinul antitetanos.

Boala apare mai frecvent în zone cu climat cald și umed unde solul conține multă materie organică.

Vaccinul antitetanos ajută organismul să-și facă singur anticorpi împotriva bacteriei periculoase. Din fericire, conform schemei obligatorii de vaccinare, în România vaccinul antitetanic se face începând cu luna doua de viață a bebelușilor. Astfel că, datorită vaccinului, cazurile de tetanos sunt din ce în ce mai rare în întreaga lume. Astfel că aproape toate cazurile de tetanos apar la persoanele care nu au fost imunizate sau care nu au avut un rapel în ultimii 10 ani.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Adevărata cauză a morții lui Nicolae Dobrin, cel mai mare fotbalist român

Mama Biancăi Drăgușanu mai frumoasă după ce a învins cancerul

Cum se tratează anxietatea? 5 pași care te ajută să scapi de stările neplăcute

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate