Meniul antistres pentru o viaţă mai bună
V-ati gandit vreodata ca stresul poate fi combatut si prin alimentatie? Ceea ce mancam ne influenteaza starea de spirit.
La fel de importanta este si tinuta pe care o avem cand ne hranim: pentru a ne pastra sanatatea, conteaza sa mancam incet, in tihna, si sa mestecam indelung, mai ales legumele crude.
Cercetatorii afirma ca este bine sa mancati ceea ce va place, intrucat oamenii care isi satisfac, uneori, poftele culinare sunt mai multumiti, mai relaxati si traiesc mai mult. Placerea de a manca ceva care iti place te reconforteaza, iti aduce buna dispozitie, optimism.
Nutritionistii sustin ca glucidele sunt bune pentru efectul pe care il au asupra starii noastre de spirit, fiind „carburantul” creierului si principala sursa energetica pentru organism. Chiar si in unele cure de slabire este ingaduit un consum moderat de dulciuri.
O bomboana de ciocolata (fosfor si magneziu) umpluta cu caramel (calciu, vitamina A) este similara, ca aport caloric, unui mar.
Mesele compuse din alimente usor digerabile (paste fainoase, salate drese cu ulei de masline) condimentate cu plante aromatice, fara carnuri grase, fara consum de alcool, servite intr-o atmosfera calma, destinsa, la ore fixe, si, nu in ultimul rand, consumul anumitor ali- mente preferate, va pot ajuta sa fiti mereu in cea mai buna forma.
O alimentatie corecta presupune un aport suficient de substante nutritive, necesare organismului pentru mentinerea functiilor sale vitale, desfasurarea activitatii profesionale si mentinerea starii de sanatate.
Stresul…
Activitatea profesionala si, in general, viata de zi cu zi ne solicita eforturi de adaptare la stres.
Capacitatea organismului de a face fata presiunii nervoase, de a se relaxa, de a rezista la infectii si chiar de a se echilibra nervos poate fi stimulata printr-o hrana bogata in acid folic, vitamina B, vitamina C, fier, magneziu si calciu.
Acestea se gasesc, printre altele, in legumele verzi si salata verde, patrunjel, ciuperci, branzeturi fermentate, nuci, broccoli.
Branza proaspata cu nuci (aprox. 600 g)
Ingrediente:
- 1 l iaurt natural, de buna calitate
- 30 ml ulei de masline
- 100 g miez de nuca, tocat si oparit
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita sare
- coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
Mod de preparare
Puneti iaurtul, uleiul de masline, coaja si sucul de lamaie, cimbrul si sarea intr-un castron si amestecati-le energic cu o lingura de lemn. Adaugati nucile, zdrobite si oparite.
Peste un castron, asezati un servet dublu din tifon, sterilizat, cu marginile mult in afara. Turnati amestecul de iaurt in castron, adunati si legati marginile servetului. Suspendati saculetul deasupra vasului si lasati sa se scurga timp de 12-24 ore, in frigider.
Modelati intre palme sfere de marimea unei nuci. Puteti servi sferele de branza imediat, stropite cu putin ulei de masline, sau le puteti pastra intr-un borcan, in ulei de masline, timp de maximum sase luni.
Salata de varza alba (4 portii)
Ingrediente:
- 1 varza alba, de marime potrivita (aprox. 500 g)
- 1 salata verde
- 1 capatana de usturoi
- 1 legatura patrunjel proaspat, tocat
- 2 linguri otet
- 3 linguri ulei de masline
- o lingurita de sare
Mod de preparare
Taiati varza foarte fin, presarati-o cu un praf de sare si lasati-o sa stea timp de 30 de minute. Spalati salata verde si rupeti foile in bucati mari.
Faceti un mujdei. Stoarceti varza in maini si amestecati-o cu salata, mujdeiul, patrunjelul si otetul combinat cu uleiul. Serviti salata ca atare, cu paine crocanta, sau alaturi de un fel principal.
Vezi şi Clătite cu costiţă şi sirop