Meningita la adulți. Când să ne îngrijorăm?

Discuțiile despre meningită se poartă, în general, în legătură cu copiii. Meningita însă este o problemă de sănătate pe care trebuie să o luăm în calcul și când vine vorba despre adulți.

Meningita este o afecțiune care ne poate pune viața în pericol. Este o infecție a membranei care protejează creierul și măduva spinării. Despre meningită se discută mai ales în legătură cu copiii, acolo unde aceasta poate fi fatală. De altfel, există și vaccinuri, pe lista vaccinurilor opționale, care se pot face atât copiilor, cât și adulților, pentru a evita complicațiile acestei boli. Statisticile arată că, fără aceste vaccinuri meningococice, boala poate conduce la deces în proporție de 10-15%. Dintre cazurile de vindecare, circa 20% dintre persoane rămân cu sechele pentru toată viața, fie de auz, fie de ordin neurologic.

Ce este, de fapt, meningita?

Există mai multe tipuri de meningită: bacteriană, virală, fungică.

Cea bacteriană este, și ea, de mai multe tipuri, în funcție de bacteriile care o provoacă. Cea mai contagioasă, întâlnită în rândul adolescenților și adulților tineri, este cauzată de un meningococ, și provoacă o infecție la nivelul tractului respirator.

Meningita virală este mai „blândă', fiind cauzată de anumite enterovirusuri, iar recuperarea este, de asemenea, mai blândă.

Cea fungică nu este contagioasă, este cauzată de o ciupercă, și se întâlnește mai ales în rândul persoanelor cu o imunitate foarte scăzută.

La ce să fim atenți?

Meningita este o boală galopantă. De aceea este importantă intervenția de specialitate la timp. Trebuie să fim atenți la:

– febra foarte mare;

– rigiditate a gâtului;

– stare de somnolență accentuată;

– stări de confuzie;

– erupții pe piele.

Dacă vorbim despre meningita bacteriană, aceasta se transmite în colectivități și se tratează, de obicei, prin administrarea unui antibiotic. În lipsa acestuia, sechelele pot fi grave. Pe lângă riscul de apariție a convulsiilor și a unor probleme neurologice permanente, oamenii se pot confrunta cu pierderea auzului, probleme de memorie, insuficiență renală și dificultăți de învățare.

Citește și: Lucrezi într-un mediu toxic? Poți face pneumonită

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate