Lucrezi într-un mediu toxic? Poți face pneumonită. Iată ce este această afecțiune

Pneumonita este un termen general care se referă la inflamația țesutului pulmonar. Din punct de vedere tehnic, pneumonia este un tip de pneumonită, deoarece infecția provoacă inflamații. Cu toate acestea, pneumonita este de obicei utilizată de medici pentru a se referi la cauzele neinfecțioase ale inflamației pulmonare.

Cauzele frecvente ale pneumonitei includ iritanții din aer de la locul de muncă sau din anumite activități pe care le desfășurați în timpul liber. În plus, unele tipuri de tratamente pentru cancer și zeci de medicamente pot provoca pneumonită.

Dificultatea respirației, adesea însoțită de o tuse uscată (neproductivă), este cel mai frecvent simptom al pneumonitei. Testele specializate sunt necesare pentru a pune un diagnostic. Tratamentul se concentrează pe evitarea iritanților și reducerea inflamației, potrivit mayoclinic.org.

Pneumonita. Simptome

Cel mai frecvent simptom al pneumonitei este respirația scurtă, care poate fi însoțită de o tuse uscată. Dacă pneumonita este nedetectată sau lăsată netratată, puteți dezvolta treptat pneumonită cronică, care poate duce la cicatrizare (fibroză) în plămâni.

Semnele și simptomele pneumonitei cronice includ:

  • Respirație scurtă
  • Tuse
  • Oboseală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierderea neintenționată în greutate
  • Sunați medicul oricând aveți dificultăți de respirație, indiferent care ar putea fi cauza.

Cauzele pneumonitei

Pneumonita apare atunci când o substanță iritantă determină inflamarea sacilor de aer mici (alveolele) din plămâni. Această inflamație face dificilă trecerea oxigenului prin alveole în sânge.

Multe substanțe iritante, de la mucegaiurile aeriene până la medicamentele pentru chimioterapie, au fost legate de pneumonită. Dar pentru majoritatea oamenilor, substanța specifică care provoacă inflamația nu este identificată niciodată.

Cauzele pneumonitei pot include:

  • droguri
  • mucegaiuri și bacterii
  • păsări – expunerea la pene sau excrementele păsărilor este o cauză frecventă a pneumonitei
  • tratamente cu radiații

Unele ocupații și hobby-uri prezintă riscuri mai mari de pneumonită, inclusiv:

Agricultura. Multe tipuri de operațiuni agricole îi expun pe lucrători la aburi și pesticide aerosolizate. Inhalarea particulelor aeriene din fân mucegăit este una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumonitei profesionale. De asemenea, particulele de mucegai pot fi inhalate în timpul recoltei de cereale și fân.

Manipularea păsărilor. Persoanele care cresc sau dețin porumbei sau alte păsări sunt adesea expuși la excremente, pene și alte materiale care pot provoca pneumonită.

Căzi cu hidromasaj și umidificatoare. Condițiile de mucegai în căzi cu hidromasaj pot declanșa pneumonită, deoarece acțiunea de barbotare face o ceață care poate fi inhalată. Umidificatoarele pentru locuințe sunt un alt rezervor comun pentru mucegai.

Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca pneumonită, la fel ca radioterapia la plămâni. Combinația celor două crește riscul de boli pulmonare ireversibile.

Pneumonita care trece neobservată sau netratată poate provoca leziuni pulmonare ireversibile.

În plămânii normali, sacii de aer se întind și se relaxează la fiecare respirație. Inflamația cronică a țesutului subțire care acoperă fiecare sac de aer provoacă cicatrici și face sacii mai puțin flexibili. Devin rigizi ca un burete uscat. Aceasta se numește fibroză pulmonară. În cazurile severe, fibroza pulmonară poate provoca insuficiență cardiacă dreaptă, insuficiență respiratorie și moarte.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate