Melanomul este evitabil si este tratabil in stadiile incipiente

Melanomul este evitabil si este tratabil in stadiile incipiente

Sa intelegem melanomul, Dr. Perry Robins, Dr. Maritza Perez
Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala
(SRMEDCC) marcheaza Ziua Melanomului in Romania prin lansarea cartii „Sa intelegem melanomul”, editia 2012, prima lucrare dedicata publicului care explica implicatiile celei mai grave forme de cancer cutanat. Volumul, scris de doi dermatologi americani celebri, Dr. Perry Robins si Dr. Maritza Perez, este tradus si adaptat de catre Dr. Mihaela Leventer, presedinte al SRMEDCC.

Cartea, realizata printr-o sponsorizare educationala din partea Vichy Laboratoires, se adreseaza pacientilor cu melanom, familiilor acestora, dar si medicilor dermatologi din intreaga tara, fiind o sursa de informatii pentru toti cei implicati.

Cand ar trebui sa ne ingrijoreze o alunita si sa mergem la medicul dermatolog?

Daca o alunita / nev si-a schimbat in ultimul timp aspectul (marimea, culoarea, forma, consistenta la atingere), este posibil ca acesta sa „coaca” ceva. N-o lasam sa-si faca de cap – o prezentam la doctor!

Exista alte patru indicii care ar trebui sa ne faca atenti:

Asimetria alunitei

Melanom

Bordura – marginile neregulate, difuze

Melanom


Culoarea
– mai precis, neuniformitatea culorii

Melanom


Dimensiunile
– un diametru de 6 mm sau mai mult

Melanom

De asemenea, se impune prezenta la medicul dermatolog in cazul existentei pe piele a unor zone neregulate cu ulceratii, sau al unor leziuni care nu se vindeca.

Dermatoscopie
Cum se pune diagnosticul de melanom?

Dermatoscopia. Medicul dermatolog observa mai intai alunita cu ajutorul dermatoscopului, un instrument care, in acelasi timp, lumineaza puternic si mareste mult imaginea.

Biopsia de tesut. Daca medicul dermatolog constata ca alunita este suspecta de a avea un caracter malign, tesutul trebuie excizat si supus unei biopsii (procedura care se desfasoara cu ajutorul microscopului) care va stabili diagnosticul.

Cere o a doua opinie!

Autorii cartii „Sa intelegem melanomul” indica, in cazul celui mai mic dubiu din partea medicului sau din partea noastra, sa cerem o a doua opinie. Deseori nevii (alunitele) imita structuri inrudite, isi disimuleaza adevarata natura. Pentru ca melanoamele sunt de mai multe feluri, abordarea lor difera in fuctie de aceste tipuri. Desigur, trebuie sa fim eficienti si sa nu pierdem timp pentru ca fiecare zi pierduta ne ia din sansele de vindecare.

Stadiile de evolutie a melanomului

Evolutia melanomului cunoaste patru stadii: in ordinea crescatoare a gravitatii, stadiile I – IV. In primele doua stadii, spunem ca tumora este in-situ, adica localizata la nivelul epidermului, neinvaziva.

In stadiul III, tumora ameninta ganglionii limfatici din zona, ajungand pana in imediata lor vecinatate. Pentru a trage o concluzie corecta in acest sens, atunci cand tumora are o grosime mai mare de 1 mm, se impune o biopsie a ganglionului santinela (un ganglion aflat in apropierea tumorei).

Stadiul IV este stadiul in care melanomul a metastazat la ganglioni limfatici aflati la distanta de tumora, sau la organe, in special la plamani, si, in ordinea scazatoare a frecventei, la ficat, creier, oase, tractul gastrointestinal. De asemena, medicul va verifica un parametru: dehidrogenoza serica (LDH), al carui nivel ridicat da indicatia de melanom aflat in stadiul IV.

Tratarea melanomului
Cu cat mai devreme, cu atat mai bine!

Tratamentul de baza este cel chirurgical. Melanomul – care este, la urma urmei, o tumora – trebuie complet excizat. Pentru aceasta, medicul va efectua o serie de manevre de punere in evidenta prin colorare a tesutului tumoral. Se va exciza si o parte din tesutul inconjurator, pentru mai multa siguranta, apoi se va sutura. Cicatricile se pot trata in mod specific.

Tratamentul adjuvant va fi variat in functie de specificul melanomului excizat, de zona in care se afla si de multi alti factori. Obiectivele tratamentelor adjuvante pot fi:
-necroza tisulara: omorarea celulelor bolnave;
-antiangiogeneză: impiedicare formarii de vase sanguine proprii tumorii;
-cresterea imunitatii, sprijinirea organismului in lupta impotriva celulelor mutante, pe cai diverse; (Se fac progrese mari in imunoterapie sub diversele ei aspecte si nu este departe ziua in care vom avea vaccinuri contra melanomului.)
-terapia genetica – cea mai fascinanta dar aflata, inca, in stadiul de cercetare – care urmareste fie modificarea genei responsabile de predispozitia la melanom, fie modificarea capacitatii celulelor responsabile de lupta impotriva celulelor tumorale.

Doua sunt concluziile care se impun:

1. Protejati-va cu toata responsabilitatea de razele solare (acoperirea pielii; utilizarea produselor dermatoprotectoare) si evitati bronzarea artificiala.

2. La cea mai mica suspiciune, prezentati-va la medicul dermatolog.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate