Fibromul uterin poate fi tratat

Fibromul uterin poate fi tratat

Fibromul uterin
Fibromul uterin este o formatiune celulara care apare in interiorul uterului sau la exteriorul lui, dar si in grosimea peretului acestuia.

Te intrebi daca e canceros? Nu este. De regula nu da simptome si poate ramane acolo fara sa cauzeze probleme pana la menopauza, cand se resoarbe de la sine.

Din pacate, fibromul uterin iti afecteaza fertilitatea. Foarte multe femei care nu pot sa ramana gravide descopera ca au un fibrom. Altele se plang de hemoragii dureroase in afara menstruatiei sau de presiuni in zona pelviana. Un fibrom uterin de o marime considerabila afecteaza zona urinara si chiar tranzitul intestinal.

Hormonii estrogeni ii favorizeaza cresterea, de aceea, daca ai un fibrom si totusi ai reusit sa ramai insarcinata, acesta poate sa-ti provoace un avort spontan.

Anemia si durerile lombare continue sunt alte cauze care fac ca tratamentul sa devina indispensabil. In ultima instanta, medicul poate sa recomande interventia chirurgicala.

De ce apare fibromul uterin?

Din punct de vedere medical, nu se cunosc cauzele aparitiei acestei afectiuni. Simbolic vorbind, uterul exista pentru a sustine viata. Daca aceasta functie a lui este reprimata, se formeaza tumora. Asa se explica de ce la menopauza, cand femeia oricum nu mai poate procrea, fibromul se resoarbe de la sine.

Orice situatie tensionata referitoare la sarcina poate fi cauza bolii. Poate tu iti doresti un copil si partenerul tau refuza, poate te simti nesigura in relatie si nici nu indraznesti sa speri ca ai ajunge sa devii mama, cu atat mai putin ca el sa fie un tata bun. De asemenea, teama de a avea relatii sexuale placute si implinitoare duce la aceleasi consecinte.

Tratamentul in cazul fibromului uterin

■ Daca fibromul iti da dureri menstruale intense si sangerari abundente, medicul iti poate prescrie o reteta cu antiinflamatoare nesteroidiene sau contraceptive orale.

■ Daca fibromul te impiedica sa ramai insarcinata, vei fi indrumata sa faci miomectomie, adica extirparea chirurgicala a fibromului. De obicei, acesta recidiveaza, asa incat va trebui ca sarcina sa apara cat mai repede dupa operatie.

Pentru prevenirea anemiei, vei lua suplimente cu fier si vei avea o dieta bogata in vitamine si minerale naturale.

In cazuri extreme, medicul poate recomanda extirparea uterului, insa consecintele in echilibrul hormonilor feminini sunt foarte importante, de aceea nu e bine sa te grabesti in luarea acestei hotarari.

Luisa Neag

Plafar

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate