Melanomul – cea mai întâlnită tumoră malignă la tineri!

În topul celor mai frecvent întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Această tumoră malignă se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât şi de la nivelul unui tegument aparent sănătos.

În cele mai multe cazuri, leziunea are un aspect caracteristic dezvoltându-se ca o pată brun-neagră asimetrică şi cu margini neregulate, sau ca un nodul de o culoare închisă.

Identificarea nevilor melanocitari (aluniţelor) cu risc de transformare în melanom se face pe baza criteriilor ABCDE.

Astfel, aluniţele asimetrice, cu bordură neregulată zimţată, de culoare neuniformă (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) şi care evoluează în timp sunt consideraţi nevi melanocitari cu atipii clinice şi risc de transformare în melanom.

Printre factorii de risc care contribuie la dezvoltarea melanomului se numără: cel genetic (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă pacientul are rude de sânge: părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanoma, sau un alt tip de cancer cutanat, sau un alt tip de tumoră malignă), prezenţa a mai mult de 50 de aluniţe, fototip cutanat I sau II (persoane care prin expunere la soare mai mult se ard decât se bronzează) precum şi existenţa de arsuri solare severe în copilărie.

Melanomul este uşor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. Elementele de protecţie sunt la îndemână: haine cu ţesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecţie solară de minim 15) şi expunerea cu moderaţie la soare”, a spus Prof. Dr. George Sorin Ţiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila,,.

Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subţiat, factorii poluanţi agresivi existenţi în aer şi expunerea la soare pe perioadă îndelungată favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari şi a lentiginelor solare) şi consultul dermatologic cel puţin o dată pe an.

Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodică a pielii este o necesitate.

Tinitus – o afecţiune care te poate înnebuni!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate