Medicii explică ce să faci și ce să nu faci când te lovești la cap

După moartea lui Bob Saget din cauza unui traumatism cranian, medicii spun de ce este atât de important să rămâneți vigilenți după o accidentare la cap.

Familia lui Bob Saget a confirmat miercuri, 9 februarie, că decesul actorului a fost cauzat de un traumatism cranian. În declarația lor, familia Saget a spus că autoritățile „au ajuns la concluzia că s-a lovit din greșeală la ceafă de ceva, nu s-a gândit la asta și s-a culcat. Nu au fost implicate droguri sau alcool.'

Având în vedere evoluția, analist medical CNN, dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor invitat de politici și management al sănătății la Universitatea George Washington, Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken de la Universitatea George Washington, a declarat pentru People de ce este atât de important să rămâneți vigilenți după o accidentare la cap.

„Când te-ai lovit la cap, ai putea sângera în diferite moduri. Un hematom epidural este un tip de leziune cerebrală. Puteți avea și un hematom subdural, o altă posibilitate, de asemenea', spune dr. Leana Wen.

Actrița Natasha Richardson a murit de un hematom epidural în 2009, la vârsta de 45 de ani, după un accident de schi în Mont Tremblant, Canada.

„Un hematom subdural este un hematom foarte frecvent. Ambele sunt atunci când venele sunt rupte de la o leziune la cap, ceea ce face ca sângele acumulat să pună presiune asupra creierului', explică Wen.

În timp ce familia lui Saget a confirmat că starul Full House a murit în urma unui traumatism cranian, este important de menționat că un raport de autopsie nu a fost publicat și că dr. Wen nu știe exact ce s-a întâmplat și nici natura exactă a rănii sale la cap. De asemenea, nu este clar când și cum s-a lovit Saget la cap și dacă a avut sau nu amețeli înainte de a merge la culcare.

Cu toate acestea, Wen observă că există câțiva pași importanți pe care îi puteți face dacă v-ați lovit rău la cap.

„Dacă ai o rănă gravă la cap, spune-i cuiva. Sună-ți medicul dacă ești îngrijorat, dar ar trebui să mai anunți o rudă, un prieten și să nu fii singur. În acest fel, cineva te poate ajuta, te poate monitoriza și asigura că ești bine', a mai spus medicul pentru sursa mai sus menționată.

Dr. Leana Wen spune de asemenea, că anumite persoane ar trebui să fie foarte atente, mai ales dacă iau anticoagulante sau au risc mai mare de sângerare.

Joshua Marcus, MD, Neurochirurgie, Nuvance Health, este de acord.

„Pacienții care primesc diluanți ai sângelui sau medicamente antiagregante plachetare – orice tip de diluant al sângelui – sunt pacienți cu risc ridicat, care într-adevăr trebuie să fie destul de vigilenți de fiecare dată când se lovesc la cap și să contacteze medicul', a explicat medicul.

Marcus, care nu l-a tratat și nici nu l-a examinat pe Saget, notează că există pași pe care îi puteți face chiar și atunci când sunteți singuri după ce v-ați lovit la cap.

„Există anumite simptome la care trebuie să fii atent imediat după o lovitură la cap. Oricând îți poți pierde cunoștința, desigur, chiar dacă este foarte scurt sau ești amnestic (nu-ți amintești evenimentul', a spus el pentru sursa mai sus menționată, adăugând că este important să fii atent la „orice tip de confuzie'.

El spune, de asemenea, să acordați atenție la „orice stare de greață, vărsături asociate, acestea sunt, evident, simptome foarte îngrijorătoare'.

„Dacă simți orice fel de slăbiciune sau amorțeală sau o activitate asemănătoare convulsiilor, acestea sunt evident semne pentru a solicita imediat asistență medicală și a merge la o cameră de urgență', adaugă Marcus. „Nu ar trebui să ai nicio slăbiciune motorie, să nu ai confuzie reală, să nu ai probleme de limbaj.'

Dacă simptomele tale progresează, spune el, „trebuie într-adevăr să fie văzute de un medic'.

Extrapolând din studiile asupra sportivilor cu contuzii, medicul recomandă ca aceștia să stea treji timp de 2 până la 3 ore după accidentarea la cap pentru a se asigura că niciuna dintre aceste simptome nu se prezintă, menționând că sportivii cu comoții cerebrale sunt îndemnați să nu adoarmă și să fie monitorizați pentru „aproximativ trei ore' după accidentare.

„Într-o oră sau două, probabil, o accidentare gravă la cap ar putea progresa. Și la asta încerci să te uiți. După acel interval de timp, nu cred că există un risc semnificativ semnificativ ca ceva mai rău să se întâmple', a mai spus specialistul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate