Germofobia sau igiena exagerată

Pandemia Covid-19 a accentuat tendința unor persoane de a curăța, mereu, totul din jur, de la propriile mâini, la ambalajul mâncării și toate obiectele din casă. Germofobia (misofobia) este, în prezent, din ce în ce mai des întâlnită.

Preocuparea pentru o casă curată și o igienă corporală ar trebui să fie firească în viața de zi cu zi. În fața necunoscutelor aduse de pandemia Covid-19, igiena și dezinfectarea au devenit două cuvinte cu uz frecvent. În același timp, au accentuat și simptomele unei fobii – germofobia.

Germofobia, o formă a tulburării obsesiv-compulsive

Nevoia a de curăța frecvent spațiile în care locuiești, de a verifica mobila de praf, deși ai șters-o de curând, de a te asigura că nu e ceva pe canapeaua sau fotoliul pe care urmează să te așezi sunt caracteristici ale germofobiei. Aceasta face parte din spectrul tulburărilor obsesiv-compulsive. Așa cum există persoane care verifică și reverifică dacă au închis ușa, aragazul, lumina, așa există cei care curăță și curăță din nou, din teama de contaminare.

Cum să o ții sub control?

Igiena și curățenia sunt importante în viața fiecăruia dintre noi. Însă când tendințele germofobice tind să-ți ocupe foarte mult timp, e cazul să te gândești la niște măsuri de autoprotecție.

De multe ori, nici nu conștientizăm acțiunile noastre repetitive. De aceea, primul pas pe care trebuie să-l faci este să devii mai conștient/ă de faptele tale. Ai dezinfectat azi bucătăria? E suficient! Te-ai spălat pe mâini? Așteaptă jumătate de oră până să faci asta din nou. E nevoie de exercițiu, însă, în timp, mărind durata, vei reuși să-ți controlezi impulsurile.

Atunci când treci printr-o situație tensionată, iar curățenia te ajută să te eliberezi, încearcă o altă abordare: ieși la o plimbare sau alergare scurtă. Prin sport și mișcare fizică putem să ne eliberăm de tensiunea resimțită la nivel psihic.

Citește și: Care sunt cele mai bune fructe pentru energie?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate