Circulația deficitară este o tulburare care presupune un flux slab de sânge în orice zonă a corpului. De cele mai multe ori, sunt afectate membrele inferioare. Circulația deficitară apare pe fondul unei afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza (îngustarea arterelor cu depuneri de grăsimi), și se manifestă prin senzația de mâini și picioare reci, furnicături și amorțeli, vindecare greoaie a leziunilor. Dacă bănuiești că ai o circulație sanguină deficitară, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te programezi la medic, pentru investigații și tratament corespunzător. Pe lânga asta, este nevoie de câteva modificări ale stilului de viață. Iată ce trebuie să faci.
Fumatul este un factor de risc important pentru boli cardiovasculare, inclusiv pentru ateroscleroză. Acesta deteriorează pereții vasculari și îngroașă sângele. Atât fumatul activ, cât și cel pasiv cresc semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Renunță progresiv la viciu, folosește produse antifumat sau solicită ajutorul medicului pentru a renunța la acest obicei dăunător.
Alimentația dezechilibrată crește riscul de ateroscleroză și o agravează, atunci când aceasta deja este prezentă. Ce modificări să faci în dietă? Uite doar câteva:
Fă zilnic mișcare timp de minim 30 de minute, de tip aerobic (alergat, înot, dans, zumba, mers pe jos în pas alert, mers pe bicicletă, circuite HIIT etc.). Sportul îmbunătățește circulația sângelui și activitatea de pompă a inimii. Începe prin activități fizice ușoare, conform toleranței tale la efort.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sângele circulant asupra pereților vasculari. Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea acestei presiuni, ceea ce duce în timp la deteriorarea vaselor de sânge. Menține sub control tensiunea arterială urmând cu responsabilitate medicația hipertensivă recomandată, pentru a scădea riscul cardiovascular.
Excesul ponderal este un factor de risc cardiovascular semnificativ. Așadar, asigură-te că obții și că menții o greutate normală. Alimentația echilibrată și sportul sunt cele mai bune măsuri pentru slăbit. Dacă ți se pare că nu obții rezultate, nu ezita să apelezi la un nutriționist dietetician.
Un nivel ridicat al glicemiei pe termen lung deteriorează endoteliul pereților arteriali. Este important să urmezi tratamentul recomandat de medicul diabetolog și să îți monitorizezi constant glicemia. De asemenea, este important să îți ajustezi alimentația, prin controlul aportului de carbohidrați, dacă glicemia se menține peste valorile normale.
Acizii grași Omega-3 au beneficii dovedite asupra sistemului cardiovascular. Aceștia ajută circulația sangvină, au efect antiinflamator, anticoagulant și antioxidant. Acizii grași Omega-3 de tip EPA și DHA se găsesc în peștele gras – hering, macrou, somon, ton, sardine. Totuși, poți opta și pentru suplimente alimentare cu ulei de pește. Este important să știi că nu trebuie să iei suplimente cu Omega-3, dacă te afli sub tratament antiagregant. Poți opta și pentru alte suplimente alimentare sau remedii naturiste pentru circulatie periferica deficitara, însă acordă atenție contraindicațiilor menționate în prospect.
Ciorapii compresivi sunt special concepuți pentru a îmbunătăți circulația sangvină la pacienții cu vene varicoase sau insuficiență venoasă cronică. Aceștia se pot purta în timpul activităților sportive, dansului, mersului pe jos sau chiar și în stare de repaus.
În cazul în care suferi de varice, statul prelungit pe scaun sau în picioare agravează simptomatologia, deoarece favorizează stagnarea sângelui la nivelul venelor membrelor inferioare. De aceea, este indicat să menții picioarele ridicate mai sus de nivelul corpului, timp de 20 de minute pe zi, pentru a îmbunătăți circulația sangvină la nivelul venelor.
Așadar, circulația sangvină poate fi îmbunătățită prin modificări ale stilului de viață. Totuși, este important să te adresezi medicului pentru diagnostic și tratament.
Sursa foto: https://www.pexels.co