Complicațiile care pot apărea în urma unei pneumonii Covid-19

Virusul Covid-19 a întors pe dos viețile oamenilor mai mult decât se gândea cineva. Dincolo de simptomele extrem de variate și de complicațiile severe la care se poate ajunge, pacienții care deja au trecut prin boală pot rămâne cu numeroase sechele.

Oboseala, dificultățile de respirație, durerile în piept sunt câteva dintre acestea, însă îngrijorător este că unele persoane vindecate își pot pierde până la 30% din funcția pulmonară.

Medicii au observat că multe dintre aceste persoane prezintă asemănări cu perioada de după pneumonia acută sau sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS), în care lichidul se acumulează în plămâni. Pneumonia asociată cu noul coronavirus poate provoca leziuni pe o durata mai mare de timp alveolelor din plămâni, ceea ce poate duce la probleme de respirație pentru mai mult timp. Acesta este și motivul pentru care persoanele vindecate de Covid-19 au nevoie de o monitorizare imagistică periodică.

„Este recunoscut potențialul de cronicizare al unor modificări inflamator-infecțioase care apar din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Diagnosticul optim al sechelelor și evaluarea extensiei acestora revine examinării Computer Tomograf.

Modificări reziduale, sechelare, apar, în general, la pacienții care au manifestat forme medii și severe de boală și constau în zone de fibroză interstițială cu extensie variabilă, cu topografie predilect periferică, în segmente pulmonare posterioare, asociată sau nu cu dilatare prin tracțiune a bronhiilor.

Totuși, societățile medicale nu recomandă de rutină efectuarea examinării radiologice/ CT post-infecție COVID, testele imagistice fiind sugerate pacienților cu disfuncție respiratorie reziduală. Monitorizarea imagistică post-COVID pe termen mediu și lung este utilă, dar trebuie recomandată de către medicul specialist', a declarat dr. Ofelia Niță, medic primar Radiologie și Imagistică medicală.

Pneumonia Covid-19 nu este o pneumonie obișnuită

Medicii care au monitorizat acești pacienți încă de la începutul pandemiei au constatat că nu doar cei cu forme severe pot manifesta simptome de lungă durată, ci și cei care au făcut o formă ușoară a bolii.

Primele simptome care afectează tractul respirator sunt tusea și dispneea. De asemenea, acestea sunt și cele mai dominante în sindromul post-Covid, pe lângă cele care pot semăna cu o pneumonie. Însă aceasta nu este una obișnuită, ci este un fenomen de bronșiolită obliterantă cu pneumonie în organizare și este precursorul fibrozei pulmonare, fibroză pulmonară, bronșiectazii sau boală pulmonară vasculară, potrivit stirileprotv.ro.

„Datorită implicării primare a sistemului respirator, tomografia computerizată toracică (CT) este considerată ca fiind cea mai sensibilă metodă imagistică de diagnostic și de monitorizare a afectării pulmonare asociate infecției cu virus SARS-CoV-2. Manifestarea imagistică a acestei pneumonii virale este nespecifică, dar cu anumite caracteristici și cu localizare înalt sugestivă etiologic.

Cel mai frecvent și cel mai timpuriu model, cu incidența >70% din cazuri este reprezentat prin opacitatea de tip sticlă mată', la început unifocală, dar frecvent rapid progresivă spre un pattern multifocal, bilateral și periferic, cu predilecție pentru câmpurile pulmonare posterioare și bazale.

Cu incidență intermediară pot să apară: opacități interstițiale subpleurale cu sau fără caracter retractil, benzi septale, opacități reticulare crazy paving pattern', zone de consolidare circumscrise de opacități de tip sticlă mată'. Dintre complicațiile mai frecvent întâlnite: pneumonia/bronhopleumonia pulmonară prin suprainfecția procesului inflamator viral, abcesul pulmonar, pneumotoraxul. Sensibilitatea CT în diagnosticul afectării pulmonare prin virus SARS-CoV-2 ajunge la 97-98%, dar specificitatea metodei este încă redusă', a mai explicat Dr. Niță.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului