Efectele benefice ale kinetoterapiei

Efectele benefice ale kinetoterapiei

Gesundheit - StockphotosKinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecind de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate.

Orice activitate cu caracter fizic constituie si o stimulare pentru muschi, carora le imbunatateste proprietatile fiziologice si calitatile fizice.

Kinetoterapia urmareste sa redea bolnavului posibilitatile sale fizice ce au fost limitate de boala sau accidente si sa aduca compensari deficitului motor instalat.

Prin exercitiile fizice practicate, bolnavul reuseste sa creeze adaptari motrice de inlocuire si isi recapata sentimentul de independenta in fata celorlalti.

Exista o gama foarte larga de afectiuni pentru care recuperarea medicala prin kinetoterapie este specifica si absolut necesara.

Astfel, kinetoterapia ajuta la tratarea urmatoarelor: afectiunile aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice), afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale), afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice), afectiunile aparatului cardio-vascular, afectiunile aparatului respirator, afectiunile neuropsihice, afectiunile metabolice (obezitatea), maladiile congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia) etc.

Lipsa de miscare este unul dintre factorii determinanti a durerilor de spate – lombalgia, care, in functie de stilul de viata, poate evolua destul de repede spre o hernie de disc.

Multi oameni nu stiu ca durerea de spate poate fi o afectiune a coloanei vertebrale si se trezesc pierzandu-si multe dintre capacitatile naturale ale organismului. Kinetoterapia ofera programe corective care, pe langa dezvoltarea armonioasa a muschilor, determina si corectarea tulburarilor de pozitie ale coloanei vertebrale.

Afectiunile coloanei vertebrale se impart in doua grupe: deviatii ale coloanei vertebrale (cum sunt lordoza, cifoza, spatele plan, torticolisul) si algiile vertebrale care pot fi procese degenerative – hernia de disc, sciatica, artrozele vertebrale, procese inflamatorii vertebrale, ca spondilita anchilozanta, osteoporoza.

Persoanele care sufera de algii, cum sunt anomaliile vertebrale, tasarea ultimului disc lombar sau de paraplegii, tetraplegii pot, prin programe de exercitii adaptate la fiecare tip de afectiune, sa obtina o imbunatatire substantiala a calitatii vietii.
Astfel ca obiectivele generale urmarite in tratamentul prin kinetoterapie sunt:

 • refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei musculare;
 • cresterea si adaptarea capacitatii de efort;
 • ameliorarea functiei de coordonare, control si echilibru a corpului;
 • formarea capacitatii de relaxare; |
 • corectarea posturii si aliniamentului corpului;
 • cresterea mobilitatii articulare;
 • reeducarea respiratorie;
 • reeducarea sensibilitatii.

Elaborarea unui program de exercitii necesita o evaluare completa, un bilant al posibilitatilor fizice, musculare si articulare, o analiza a potentialului pe care il are bolnavul.

Toate acestea trebuie facute de un specialist. In cursul executiei programului de recuperare, supervizarea unui kinetoterapeut este strict necesara pentru evitarea executiei incorecte, a accidentelor si pentru sustinerea bolnavului prin tehnici specifice.

In functie de evolutia bolnavului, programul de exercitii sufera modificari adaptate la starea din momentul respectiv si obtinerea unei recuperari rapide si eficiente.

Desfasurarea programului kinetoterapeutic intr-o sala de recuperare dotata corespunzator mareste considerabil sansele de reusita prin materialele cu care se lucreaza si mijloacele specifice pe care le pune la dispozitie.

Kinetoterapia, in multe dintre afectiuni trebuie sa fie insotita de masaj terapeutic. Masajul are un rol principal chiar de la inceputul programului de recuperare, datorita efectelor favorabile pe care le produce.

Efectele masajului terapeutic in cazul traumatismelor si al bolilor are efecte de ameliorare, intretinere mergand pana la vindecarea completa.

Efectele asupra muschilor

 • o decontracturare profunda a fiecarei fibre a muschilor somatici
 • o tonicitate mai mare a tuturor muschilor flasci si acelor slabiti
 • o eliberare masiva de acid lactic stocat la muschi datorita efortului prelungit

Efectele asupra nervilor

 • o mai buna excitabilitate la stimulii din exterior
 • o mai rapida contractibilitate a nervilor care raspund de reflexe
 • o deblocare a centrilor locomotori de la nivelul creierului

Efectele asupra sangelui si limfei

 • o fluiditate mai mare prin miscari care au un sens invers circulatiei sanguine
 • o accelerare a circulatiei sangelui prin deschiderea capilarelor de rezerva
 • o eliminare substantiala de toxine din sistemul venos
 • o drenare corecta a limfei cu ajutorul manevrelor de drenare limfatica

Efecte indirecte asupra glandelor endocrine

 • o mai buna functionare a sistemului nervos central care comanda aceste glande
 • o activare a circulatiei hormonale datorate bunei circulati sanguine

Articulatiile capata o mai buna mobilitate cu ajutorul manipularilor articulare si manevrelor specifice articulatiilor si ale vertebrelor.

Sorin Stroea
Fiziokinetoterapeut
Clinica Polisano Bucuresti
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07; Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu   

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate