Iulian Tănase: „Câtă vreme copilul se simte iubit, totul ar trebui să fie OK”

Iulian Tănase a acceptat propunerea de a scrie o carte de educație financiară pentru copii, iar rezultatul este o serie de povești la care nu se amuză doar cei mici, ci și partenerii lor de lectură mai mari.

Recent lansata „Pușculița de vânătoare. Carte de educație financiară pentru copii și părinți' (Ed. Panda, cu ilustrații de Andreea Molocea), a fost contextul perfect pentru a intra, preț de câteva întrebări, în intimitatea familiei lui Iulian Tănase. A fost redactor la „Academia Cațavencu' și „Kamikaze', realizator de emisiuni la Radio Guerrilla și Smart FM, este autor de cărți de proză și poezie, iar online, îl găsiți în podcastul RSS Reloaded, pe www.iuliantanase.ro și pe rețelele de socializare. În 2009 a devenit tată, iar Adora și Sacha au fost și continuă să fie partenerii constanți ai unor dialoguri cuceritoare, pe care Iulian Tănase le-a împărtășit și în cărțile sale, precum și pe pagina sa de Facebook, acolo unde sunt actualizate în mod constant. (Interviul a fost realizat la începutul lunii februarie 2022)

Cum au fost acești ultimi doi ani pentru tine și cei dragi?

Nu prea știu cum să răspund la întrebarea asta. Pe de o parte, dacă aș spune că au fost niște ani nici mai buni, nici mai răi decât cei de dinainte, ar fi cât se poate de adevărat. Pe de altă parte, știm foarte bine cu toții că lumea s-a schimbat abrupt, realitatea cu care eram obișnuiți a suferit modificări drastice, ne-am izolat unii de alții, nu ne-am mai strâns mâinile ca înainte, ne-am îmbrățișat mai puțin, am zâmbit, atunci când am zâmbit, mai mult în spatele măștii. Emoțional, au fost ani greu de dus, pentru că nu poți fi fericit când în preajma ta se întâmplă atâtea nenorociri. Fiecare a rezistat cum a putut stărilor de alertă interioară sau exterioară. Eu am reușit, habar n-am cum, să nu mă îmbolnăvesc. Am avut cazuri de Covid în familie, dar, din fericire, n-au fost foarte grave.

Cum ți s-a schimbat viața din momentul în care ai devenit tată?

A fost, de departe, cea mai mare schimbare din viața mea. Am iubit această schimbare. M-a îmbogățit enorm din punct de vedere emoțional și sentimental. Apariția Adorei pe lume, în 2009, mi-a împărțit viața în înainte și după. Apariția lui Sacha, în 2012, a completat tabloul. La un moment dat, am simțit că nici nu mai știu cum e să nu fii tată.

Iulian Tănase

„Tata, cum era viața ta înainte de a ne naște noi?, m-a întrebat într-o zi Adora, și eu i-am zis că era o viață bună. „Dar care îți place mai mult, viața ta de dinainte de noi sau viața ta cu noi?, a insistat ea, și evident că eu nu puteam să-i zic: „Ooo, viața mea înainte de a vă naște voi, draga mea, era mult mai frumoasă decât acum, puteam face ce vreau eu, aveam timp doar pentru mine, toți banii pe care îi câștigam erau doar ai mei, mă distram mult mai mult decât acum și așa mai departe. Adora, m-am prins, se aștepta să spun că viața mea de dinainte de apariția lor pe lume era mult mai proastă, infinit mai proastă, așa că am intrat în jocul ei: „Da, iubita mea, înainte de a vă naște voi, aveam un metru șaizeci și nouăzeci de kilograme, dar, imediat ce te-ai născut tu, am slăbit rapid douăzeci de kilograme și am luat douăzeci și doi de centimetri în înălțime. Înainte de a vă naște voi, nu făcusem decât zece clase, dar, în ziua în care te-ai născut tu, mi-am luat Bacalaureatul, apoi în următoarele două săptămâni am terminat două facultăți, ASE-ul și Filosofia. Aveam o viață absolut îngrozitoare, noroc că femeia pe care o cunoști atât de bine, pentru că e mama ta, a rămas însărcinată cu tine și viața mi s-a schimbat radical, în bine.

E clar că Adora și Sacha te provoacă la permanente jocuri de creativitate, la discuții care mai de care mai amuzante. Cu ce te-au surprins cel mai recent?

Discuții amuzante încă se mai întâmplă să am cu copiii mei, dar mai rar decât atunci când erau mici, ceea ce este explicabil. Adora a crescut galopant în ultimul an, e în faza de preadolescență, dacă nu cumva chiar în debutul adolescenței. Nu știu dacă eram pregătit pentru o schimbare atât de rapidă, poate că nici ea nu era. Ani de zile, Adora a fost cel mai bun prieten al meu și principalul meu partener de râs și de distracție, și recunosc că mi-e dor de vremurile alea, însă nimic nu rămâne veșnic la fel. Cu Sacha, care are zece ani, încă mă joc, râd mult cu el, e o complicitate ca-ntre băieți, i-am și zis de curând: „Ce bine e, ca tată, să ai un băiat!, iar el mi-a întors-o rapid: „Ce bine e, ca băiat, să ai un tată!.

Sunt atâtea teorii de parenting, atâtea direcții de a crește copiii cât mai echilibrați, mai pregătiți să facă față neprevăzutului etc. Dincolo de toate acestea, ce crezi că e cel mai important în relația dintre părinte și copii?

Cred că dragostea e cel mai important ingredient al relației părinte-copil. Câtă vreme copilul se simte iubit, totul ar trebui să fie OK, deși sigur că mai există și alte detalii care contează, dar n-aș vrea să insist. Nu sunt specialist în parenting, am mai dat-o și eu în bară ca părinte, și eu m-am simțit de multe ori depășit. Oricât ne-am dori să fim super-eroi pentru copiii noștri, trebuie să acceptăm că suntem doar oameni.

Poate fi comparată relația dintre Sacha și Adora cu cea pe care ai avut-o cu sora ta, în copilărie?

Să zicem că da. Diferența de vârstă e aceeași, doi ani. Când eram mici, eu și sora mea ne jucam mult împreună și nu ne iubeam mai puțin atunci când se întâmpla să ne certăm. Adora și Sacha au fost foarte dependenți unul de celălalt, se puteau juca împreună ore în șir. Acum, nu se mai joacă unul cu celălalt, fiindcă fiecare e pe o altă spirală, însă n-am nicio îndoială că se iubesc în continuare și sunt foarte prezenți unul în mintea și inima celuilalt. Sora mea e foarte importantă pentru mine, e unul dintre polii mei de stabilitate emoțională.

La 12 ani, ai fost trimis, alături de sora ta, la Bacău, și ai povestit că, la vremea respectivă, ai resimțit lucrul ăsta ca pe un abandon. Sunt copiii mai puternici decât credem sau mai fragili?

Despre experiența de la 12 ani am scris câteva pagini în Teoria tăcerii. N-a fost un moment prea vesel pentru mine, însă cred că, indiferent de vârstă, suntem mult mai puternici decât ne imaginăm.

Postezi multe dintre dialogurile voastre. Care sunt preferatele tale?

Sunt multe dialoguri nostime pe care le-am avut cu copiii mei de-a lungul timpului. În 2015, am publicat cartea Experimentul MAMATATA, care conține peste două sute de dialoguri pe care Adora și Sacha le-au avut cu mine și cu mama lor. Am mai strecurat diverse conversații și prin alte cărți publicate de mine, de la Aventurile lui Sacha în Castelui Fermecat, care e o carte pentru copii, la Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri, care e o carte pentru adulți. Ca să dau un exemplu ceva mai recent, mi-a plăcut foarte mult ce mi-a spus Sacha în ziua când a împlinit zece ani. M-a întrebat: „Tata, pe o scară de la 1 la 10, ce vârstă am eu?.

Și ajungem la Pușculița de vânătoare. A trecut ușor testul copiilor?

Adora nu a citit cartea, însă Sacha, da, a citit-o și mi-a spus că e foarte tare :). De altfel, când lucram la ea, îi mai povesteam lui Sacha diverse faze amuzante din carte și râsul lui, uneori în hohote, era o confirmare că era bine ce făceam.

Cât de provocator a fost să scrii despre educație financiară? Și nu doar despre educație financiară, ci educație financiară pentru copii? Și am auzit un zvon cum că urmează și o carte de nutriție pentru copii, plus o nouă carte de aventuri cu Sacha.

Păi, a fost provocator, căci cartea asta a fost o surpriză chiar și pentru mine. O surpriză și o întâmplare. Nu îmi imaginam că aș putea scrie o carte de educație financiară pentru copii, subiectul nu era în zona mea de interes, însă a venit această propunere din partea unei prietene, Anca Ungureanu de la UniCredit Bank, și mi s-a părut pur și simplu o provocare să fac asta. Am citit diverse materiale, m-am documentat și cred că a ieșit o treabă destul de bună. N-am vrut să scriu cartea asta așezat la catedră, am vrut să fie o carte prietenoasă și amuzantă. Noua carte cu aventuri care îl are ca protagonist pe Sacha am scris-o acum patru ani, mă bucur că va apărea în curând la Editura Pandora M. De data asta, Sacha și tatăl său, care se pare că sunt eu și de această dată :), pornesc în căutatea unui instrument muzical imaginar. Acesta
nu poate fi găsit decât în Țara Instrumentelor Muzicale Imaginare, care se învecinează cu Țara de Joc, Țara Magiei, Macondo, Melxopotamia și România. Am inventat în această carte cincizeci și două de instrumente muzicale imaginare, câte treisprezece pentru fiecare dintre cele patru categorii de instrumente existente: de suflat, de percuție, cu clape, cu coarde. Sacha nu găsește instrumentul muzical în căutarea căruia plecase împreună cu tatăl lui, însă găsește ceva cu mult mai important. Cât despre cartea de nutriție pentru copii, e un proiect la care m-am gândit acum câțiva ani împreună cu prietena mea Simona Tivadar, medic nutriționist și o scriitoare foarte talentată. Sper că vom scrie cartea anul ăsta.

De la ce vârstă crezi că ar trebui să le vorbim copiilor despre economii, investiții sau cheltuieli?

Poate că ar fi puțin cam devreme să le vorbim despre bani când încă își trăiesc viața intrauterină, cel mai bine e să-i așteptăm să se nască și abia apoi. 🙂 Nu știu dacă există o vârstă precisă de la care ar trebui să le vorbim despre zona asta financiară. Îmi imaginez că un moment bun ar fi atunci când încep să-și dorească lucruri. Eu rezolvam problema asta destul de simplu, le ofeream un buget pentru jucării și ei n-aveau decât să-și cumpere ce voiau. Mă amuza foarte tare să-i văd în magazin cum își făceau calcule pentru a nu depăși suma de bani pe care o aveau la dispoziție.

Care crezi că este cea mai valoroasă investiție pe care o poți face, ca părinte, pentru copiii tăi?

Probabil că cea mai valoaroasă investiție este în educație, inclusiv în educația emoțională. Dacă mintea și sufletul unui copil sunt în regulă, sunt șanse mari să devină un adult funcțional.

Interviu realizat de Cătălina Chiricheș

Foto: Arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje