Ce trebuie să cunoşti dacă vrei o pisică

pisica

Locuiesti intr-un apartament mic si ai prea putin timp liber la dispozitie? In acest caz, o pisica te aranjeaza de minune!

Ea nu are nevoie de mult spatiu, nu se plictiseste, nu latra (ca sa te reclame vecinii!), nu trebuie scoasa la plimbare. Si, contrar a ceea ce se spune despre ele, pisicile pot fi foarte iubitoare…

CUM FACI ALEGEREA

Cand iti alegi pisica, e bine sa tii cont de: culoare, constitutie si sex. E important sa ai si informatii despre caracterul animalului si notiuni despre cum trebuie ingrijit.

CULOARE In opinia unor crescatori de pisici de rasa, culorile atenuate ar fi indiciul unui caracter mai supus si afectuos.

DIMENSIUNI Au, si acestea, importanta lor in convietuirea pisicii cu omul. Astfel, o persoana in varsta reuseste cu greu sa ridice de jos si sa manevreze un mascul de talie mare, asa ca va prefera o pisica mica, mai usoara.

SEX In general, pisica e mai adaptabila la viata in apartament, avand nevoie de un spatiu mai mic decat motanul. Sterilizarea se recomanda atat la mascul, cat si la femela, mai ales atunci cand animalutul urmeaza sa traiasca in casa.

CUM RECUNOSTI O PISICA SANATOASA

Fie ca este o pisica de rasa sau una obisnuita, intereseaza-te in primul rand de starea ei de sanatate. Un pisoi sanatos are blana curata si moale, ochii limpezi si complet deschisi si este vioi. Abdomenul sa nu fie umflat (semn al unei parazitoze), ochii sa nu fie urdurosi, sa nu lacrimeze.

Blana nu trebuie sa aiba portiuni fara par sau de culoare rosietica, semn al unor micoze. Dintre pisoii fatati, cel care se apropie rapid si increzator de tine si sta la mangaiat fara sa miaune este un candidat serios la alegerea pe care o ai de facut.

Daca in primele saptamani de viata pisoiul a avut contacte frecvente cu omul, va avea o atitudine plina de incredere si un comportament jucaus fata de stapan.

CE MANANCA

Dupa cum se stie, hrana tuturor felinelor se bazeaza pe carne; ca atare, si la pisicile de casa, carnea trebuie sa constituie alimentul prin¬cipal. In alimentatia din casa, carnea (taiata bucatele si putin prajita) poate fi completata cu cereale si verdeturi, paine si grisine uscate, morcovi, dovlecei si alte legume fierte, care nu au un aport prea mare de proteine si vitamine, dar care usureaza tranzitul intestinal. In locul alimentatiei de casa, e recomandabil ca pisicii sa i se dea cu incredere alimente speciale din comert – umede, dar si uscate.

Important! Pisicile obisnuiesc sa consume fibre vegetale pentru a-si provoca voma sau pentru a-si satisface nevoia de aceste fibre in alimentatie.

Pisicilor le place sa manance plante, dar, intr-un apartament, obiceiul poate fi daunator atat pentru flori, cat si pentru animalul insusi, fiindca multe dintre cele mai raspandite plante de interior sunt partial sau complet toxice. In compensatie, ofera-i companionului tau asa-numita iarba a pisicii, care se vinde sub forma de seminte sau in ghiveci, atat in magazinele pentru animale, cat si in cele pentru gradinarit.

„Trusoul” pisicii

Prima data, trebuie sa cumperi o ladita igienica, de dimensiuni si cu laturi accesibile pentru un pisoi. Ladita trebuie curatata periodic, spalata cu sapun si trebuie sa stea toata ziua in acelasi loc. In schimb, vasul pentru mancare trebuie sa stea in alta camera, iar daca folosesti hrana uscata, alaturi de el trebuie sa se gaseasca si vasul cu apa proaspata.

Codita si limbajul ei

In pozitie lumanare, exprima incredere si prietenie; in pozitie orizontala si usor curbata in jos, denota starea de relaxare a pisicii; cand e curbata mai mult si zburlita, pisica devine nelinistita, chiar agresiva.

MATURITATEA

Masculii si femelele ating maturitatea sexuala la un an, chiar daca mai trebuie cateva luni pentru ca dezvoltarea lor fizica sa se incheie.

Diferentele sunt evidente in comportament.Masculul este mai legat de teritoriu si exprima aceasta prin marcarea lui: urineaza si se freaca de locuri cu potential de stres (ferestre de la care se pot vedea alte pisici, usi, gardul gradinii). In concluzie, femela este mai potrivita pentru viata din casa, fiindca nu prea isi paraseste teritoriul matern la maturitate sau cand isi cauta un partener si fiindca are nevoie de un spatiu mai restrans.

Dr. Florin Pisica, medic veterinar;

Descopera cele mai interesante curiozitati despre pisici. Stiai ca felinele dorm, în medie, 16 ore pe zi? 

Află și care sunt cele mai populare rase de pisici din lume

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Animale de casa