Teama de stomatolog te ține departe de cabinet? Învață să-ți învingi această frică!

Vizitele la medicul dentist ar trebui să fie o preocupare constantă. Însă teama de stomatolog te face să amâni aceste momente până când problema se agravează.

Invata să treci peste teama de stomatolog

Teama de stomatolog nu-ti va vindeca problemele dentare

La început de an, obișnuim să facem liste cu activități pe care promitem să nu le mai amânăm. Printre acestea se numără și controalele medicale, incluzând aici vizitele la medicul stomatolog. Câte dintre noi ajung însă să și respecte aceste planuri, mai ales atunci când te confrunți cu teama de stomatolog?

Dacă în cazul unora, teama dispare în momentul în care medicul începe procedurile, în cazul altora se poate ajunge chiar și la leșin. „Când o persoană este expusă unui stimul dureros, cum ar fi înțepătura unui ac, se declanșează un reflex vago-vagal: impulsul nervos declanșat de înțepătură ajunge la creier, iar acesta trimite semnale spre inimă și vasele de sânge pentru scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectivă să-și piardă cunoștința. Nu în ultimul rând, pentru că puterea psihicului este extrem de mare, uneori numai anticiparea unei situații potențial dureroase este suficientă pentru a declanșa acest reflex vago-vagal', explică doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont.

Prevenția, primul pas

Medicii stomatologi recomandă cel puțin două controale pe an. În acest fel, problemele care ar putea să apară ar fi depistate în faze incipiente, iar intervenția nu ar mai fi atât de dureroasă. Amânarea controlului duce la agravarea afecțiunii, iar durerea intervenției este, inevitabil, mai mare.

O relație de lungă durată cu medicul

Odată ce ai găsit medicul potrivit, nu-l mai schimba. Este important ca atât doctorul, cât și pacientul să se obișnuiască unul cu celălalt și să știe cum să se muleze fiecare pe personalitatea celuilalt. Încurajările, explicațiile medicului referitoare la procedura pe care o va aplica, asigurarea că se va opri imediat ce pacientul simte durerea pot liniști o persoană speriată.

Ambientul, antidot pentru teama de stomatolog

Există cabinete unde o muzică de fundal potrivită sau un televizor amplasat la nivelul vizual al pacientului sunt de mare folos în distragerea atenției. Caută astfel de cabinete și vei fi uimită de rezultate!

Înainte de control

Nu te prezenta la control fără a mânca, decât în situațiile în care medicul a precizat acest lucru. În lipsa unei alimentații corespunzătoare, glicemia va scădea, iar acest lucru favorizează apariția simptomelor reflexului vago-vagal despre care vorbeam mai devreme. Hidratarea este, de asemenea, importantă, având în vedere că deshidratarea determină scăderea presiunii arteriale.

După control

„Sunt de evitat mișcările bruște, rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie să realizeze încet și să fie urmată de încă 10 minute petrecute în sala de așteptare, până la refacerea completă. Nu în ultimul rând, lichidele sunt necesare și după încheierea procedurii, pentru a evita deshidratarea și scăderea presiunii arteriale', recomandă medicul Mihaela Dan.

Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului