Invata-ti copilul sa faca sport!

Astazi copiii cresc intr-o lume digitala, o lume in care miscarea in aer liber si sportul sunt inlocuite din ce in ce mai mult de tehnologia moderna.

Cati copii mai fac sport astazi? Cifrele sunt mai mult decat ingrijoratoare: in Romania, 2% dintre copii sunt inscrisi in cluburi sportive, in timp ce in tari precum Suedia, Norvegia sau Finlanda procentul copiilor care fac sport in mod constant ajunge si pana la 80%.

Tot mai multi copii din ziua de azi au probleme de sanatate din cauza lipsei de miscare, iar numarul cazurilor de obezitate in randul acestora a crescut alarmant in ultimii ani. Specialistii atrag atentia ca, anual, in Europa, peste 85.000 de copii devin obezi din cauza sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase. Si de aici incep complicatii serioase. Diabetul, cardiopatia, pancreatita, spondiloza, problemele ortopedice si cardiovasculare, disfunctii ale ficatului, hipertensiunea sau apneea de somn sunt doar cateva dintre ele.

Cu toate acestea, multi parinti obtin scutire medicala pentru copii, ca sa-i scape de orele de educatie fizica, fara ca acestia sa aiba cu adevarat probleme medicale. Este o greseala care se va vedea in timp, pentru ca un copil care nu face sport de mic nu va face miscare nici atunci cand va fi adult.

De aceea, asa cum stim ca trebuie sa-i dam de mancare, trebuie sa-l incurajam sa faca sport. Astfel copilul se va dezvolta armonios, va fi sanatos si plin de viata. In acelasi timp, prin jocurile sportive el va invata ce inseamna spiritul de echipa si va intelege ca trebuie sa respecte reguli.

Sportul ii dezvolta gandirea, atentia si-i formeaza deprinderi. Un copil care face miscare constant capata indemanare si forta. Fie ca se joaca cu mingea in fata blocului, cu prietenii, fie ca merge la o sala de sport sau urca pe munte, copilul va creste frumos si va avea un corp sanatos. Prin sporturile de grup, va descoperi prietenia si jocul in echipa si va deveni sociabil. In plus, copilul isi intareste vointa si capacitatea de concentrare si invata cum sa-si invinga frica, emotiile si stresul, devenind increzator in propriile forte. Practicarea unui sport il obisnuieste cu un stil de viata echilibrat: respectarea orelor de somn, disciplina, punctualitate, lucrul in echipa si dorinta de a face performanta.

Cum alegem sportul potrivit pentru copil? In primul rand trebuie sa tinem cont de personalitatea si aptitudinile lui, astfel incat sa-l incurajam sa practice un sport care i se potriveste si care ii place. Unui copil hiperactiv i se recomanda sporturi care sa-i dezvolte rabdarea si rezistenta, cum ar fi tenisul sau inotul, iar pentru copiii timizi sunt potrivite artele martiale, voleiul sau handbalul, in general, sporturile de echipa.

Medicii spun ca inca de la sase luni poti duce copilul la inot, de la sase ani il poti da la tenis, iar de baschet, fotbal sau handbal se poate apuca de la noua ani. Atletismul il poate incepe dupa varsta de noua ani, sariturile – dupa 12 ani, iar aruncarile – nu mai devreme de 14 ani.

Inotul e de departe cel mai complet sport, pentru ca pune in miscare toti muschii. Prin inot, copilul incepe sa cunoasca altfel mediul inconjurator si invata sa-si adapteze functiile vitale la mediul acvatic. Astfel isi caleste organismul, capata vigoare fizica si isi creste imunitatea. Inotul ii dezvolta aparatul respirator si il fereste de alergii, rinite sau infectii. Presiunea apei actioneaza asupra cutiei toracice a copilului si-i creste capacitatea de inspiratie si expiratie. Atunci cand inoata, el isi ajuta muschii spatelui si coloana vertebrala sa se dezvolte corect.

Dansul il invata pe cel mic sa-si coordoneze corpul in functie de ritmul muzicii. Este singurul sport care il invata sa-si tina spatele intr-o pozitie corecta si ii stimuleaza capacitatea de concentrare si rigoarea in miscari. Prin dans, corpul copilului se dezvolta frumos, iar el incepe sa inteleaga sensul muzicii si invata sa danseze in functie de sunetele auzite.
 

Tenisul este un sport potrivit pentru copiii cu spirit competitional. La fel ca si inotul, ajuta la cresterea in inaltime. Pe langa forma fizica excelenta, tenisul le dezvolta copiilor increderea in fortele proprii si capacitatea de a anticipa miscarile partenerului de joc. In plus, acest sport ii ajuta sa-si stapaneasca emotiile, sa se concentreze si sa-si adapteze ritmul si miscarile la jocul adversarului. Este o activitate care cere mult efort si o conditie fizica buna.

Atletismul e unul din cele mai populare sporturi din lume. Maratonul, sariturile in lungime, cursele cu obstacole si de viteza, stafeta si aruncarea cu greutati sunt principalele discipline sportive ale atletismului pentru care copilul are nevoie de multa perseverenta. Avantajele acestui sport sunt ca il invata pe copil cum sa-si controleze respiratia si il ajuta sa se dezvolte sanatos. In acelasi timp, il educa in spiritul disciplinei si rigorii. Competitiile la disciplinele atletismului sunt binevenite, indiferent de nivelul de performanta al copilului, pentru ca il ajuta sa inteleaga ce inseamna un concurs sportiv, sa se antreneze dupa un program stabilit si sa respecte reguli.

Fotbalul, baschetul si handbalul sunt sporturi potrivite pentru copiii energici, carora le place sa lucreze in echipa. Ii ajuta sa fie rezistenti fizic si sa isi dezvolte spiritul de echipa. Ei invata sa respecte regulile jocului si sa se adapteze la stilul de joc al adversarului.

Gimnastica sportiva si cea ritmica, desi de multe ori sunt considerate sporturi dedicate fetelor, pot fi practicate si de baieti si au avantajul de a creste supletea organismului si de a forma corect muschii. Sunt sporturi care necesita rigoare si concentrare si care ii invata pe cei mici disciplina.

Incurajeaza-ti copilul sa participe la competitii si la concursuri sportive si acorda sportului aceeasi importanta ca si pregatirii scolare. Copilul tau isi poate reprezenta clasa, scoala sau chiar orasul la astfel de intreceri.

Sa nu uitam ca prin sport copilul se cunoaste pe sine, dar cunoaste si lumea care il inconjoara. Taberele si excursiile nu trebuie sa lipseasca din viata lui. Acestea au nu numai avantajul de a-i mentine culoarea in obraji, dar sunt si o foarte buna modalitate de a invata geografie, istorie si cultura. Implica-l in organizarea excursiei, astfel incat sa se pregateasca pentru ceea ce urmeaza sa descopere.

Poate sa caute pe Internet sau in atlas harta cu traseul dorit si sa identifice obiectivele turistice. Roaga-l pe el sa selecteze itinerariul in functie de peisaje, monumentele istorice, muzeele, traditiile si obiceiurile locurilor, printr-o aventura virtuala, cu ajutorului produsului „Geografie clasa a IV-a, Romania si Europa, dezvoltat de Intuitext. Calatoria virtuala, cu ajutorul calculatorului, va fi completata apoi cu cea reala.

Imbina sportul cu pregatirea pentru scoala. Ambele conteaza!
Puteti descoperi impreuna cum s-au format muntii pe care tocmai i-ati vizitat folosind materiale educationale electronice. Copilul isi va aminti nu numai frumusetea locurilor, prospetimea aerului, florile si plantele, dar va intelege efectiv cum au luat nastere locurile respective.

Atlasul, enciclopediile, materialele de pe Internet si lectiile interactive Intuitext il vor ajuta sa vada dincolo de imaginea care i-a ramas in minte in urma excursiei. Ori de cate ori ai ocazia, iesi cu copilul la aer curat si plimbati-va impreuna in natura. Invata-l sa ingrijeasca florile, plantele si sa iubeasca natura. Va pretui mediul inconjurator, iar ca adult va invata sa traiasca responsabil. Si nu uita ca, daca atunci cand este mic face sport, isi va forma o conditie fizica buna pe care si-o va mentine la maturitate.

 

Lacramioara Tiriblecea; foto: Shutterstock.
Articol realizat cu sprijinul Intuitext.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii