Cum sa alegi o jucarie sigura pentru copilul tau
Mii de jucarii sunt puse in vanzare in fiecare an, in magazinele care se adreseaza copiilor, insa parintii au mari dileme atunci cand vine vorba sa aleaga ceva potrivit si sigur pentru micutii lor. Jucariile aduc o contributie esentiala la dezvoltarea copilului.
Recomandari cand alegi o jucarie:
- Citeste cu atentie eticheta jucariei: fii constienta de varsta si recomandari de siguranta. Nu cumpara jucarii care nu au marcajul CE pe jucarie sau pe ambalaj. Cu toate ca marcajul CE nu este un mod de diferentiere a produselor de consumatori, el este un angajament din partea producatorului ca produsul respecta cerintele aplicabile in materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume.
- Alege jucariile adecvate varstei copilului si abilitatilor lui. Jucariile care nu sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni vor fi insotite de avertismentul Nerecomandat copiilor sub 36 de luni' sau Nerecomandat copiilor sub 3 ani' si de avertizarea asupra pericolelor care determina aceasta restrictie.
- Urmeaza cu atentie instructiunile de folosire. In cazul jucariilor care contin substante sau preparate chimice periculoase trebuie respectate conditiile prevazute in reglementarile speciale care vizeaza ambalarea si etichetarea substantelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie inscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot aparea din utilizarea acestora. Instructiunile de folosire trebuie sa contina informatii de prim ajutor in eventualitatea unor accidente.
- Intotdeauna cumpara jucarii de la comerciantii cu amanuntul cunoscuti. Comerciantii cu amanuntul cunoscuti au grija de produsele pe care le vand si de obicei accepta sa primeasca inapoi produsul. O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor achizitionate on-line, jucariile primite de copii sub forma de cadouri, si jucariile cumparate la mana a doua.
- Examinarea periodica a jucariilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sanatatea si siguranta copilului. Arunca jucariile stricate.
- Indeparteaza rapid ambalajele jucariilor, de exemplu pungile de plastic, ampora si materialele de protectie pe parcursul transportului, sforile si legaturile, deoarece acestea pot provoca sufocari sau strangulari.
- Intotdeauna anunta producatorul si autoritatiile publice competente, daca tu sau copilul tau gasiti o problema de siguranta, la jucarie.
Din perspectiva Directivei pentru Securitatea jucariilor (88/378/EEC), unele produse nu sunt considerate jucarii:
- podoabe pentru pomul de Craciun;
- modele detaliate la scara pentru colectionari adulti;
- echipamente destinate utilizarii in colectiv, pe terenurile de joaca;
- echipament sportiv;
- echipament acvatic destinat utilizarii in apa cu adancime mare;
- papusi imbracate in costume populare, papusi decorative si alte articole similare pentru colectionari adulti;
- jucarii profesionale, instalate in locuri publice (centre comerciale, statii etc.);
- jocuri tip puzzle, cu mai mult de 500 de piese sau fara desen, pentru specialisti;
- pusti si pistoale cu aer comprimat;
- jocuri de artificii, inclusiv capse, in afara celor proiectate special pentru jucarii;
- prastii si catapulte;
- seturi de sageti cu varf metalic;
- cuptoare, fiare de calcat si alte articole electrice care functioneaza la o tensiune nominala mai mare de 24V;
- articole continand elemente de incalzire destinate utilizarii de catre copii, sub supravegherea adultilor, intr-un context educativ;
- vehicule cu motor cu combustie;
- locomotiva cu abur (jucarie);
- biciclete destinate sportului sau circulatiei pe drumurile publice;
- jucarii video, care pot fi conectate la un ecran video, functionand la o tensiune nominala mai mare de 24V;
- suzete;
- reproduceri fidele ale armelor de foc, pentru colectionari adulti;
- bijuterii pentru copii, cu exceptia celor care sunt considerate jucarii sau pentru jucarii.
Razvan Resmerita, Director Centrului European al Consumatorilor din Romania a declarat: Jucariile pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. Este foarte important ca jucariile cumparate sa fie alese potrivit cu varsta copiilor carora le sunt destinate. Avertismentele de varsta sunt avertismente de siguranta si vor indica cati ani trebuie sa aiba copiii pentru a se juca in siguranta cu o jucarie'.
Informatii furnizata de Centrul European al Consumatorilor Romania
Bd. Nicolae Balcescu nr. 32-34, etaj 4, ap. 16, Sector 1, Bucuresti
Telefon: 021.315.71.49
Web: www.eccromania.ro
Foto: Shutterstock.