Invata-i pe copii valoarea banilor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Educatia e azi mai importanta ca oricand… dar problema e ca majoritatea copiilor termina scoala fara sa stie care e valoarea banilor sau cum ii pot economisi…
Pe masura ce lasam in urma Era Industriala si intram in Era Informatiei, valoarea educatiei copiilor continua sa creasca. Daca in Era Industriala regula era sa mergi la scoala, sa iei note bune, sa-ti gasesti o slujba sigura si buna si s-o pastrezi toata viata, in Era Informatiei regulile s-au schimbat.
Acum trebuie sa mergi la scoala, sa iei note bune, sa-ti gasesti o slujba si apoi sa te reinstruiesti pentru acea slujba. Invatatura este mai importanta ca niciodata, deoarece lucrurile se schimba mai rapid ca niciodata si copilul trebuie sa primeasca inca de la varste fragede o educatie financiara.
Daca ar fi sa enuntam ce reprezinta educatia financiara, putem spune ca este invatatura necesara pentru a putea transforma banii castigati prin munca in bunastare si siguranta financiara de durata. Educatia financiara il ajuta pe copil sa nu ajunga un ratat din punct de vedere financiar, ori singur si nevoias, dupa ce o viata intreaga si-a intretinut familia si a muncit din greu.
Diversi psihopedagogi spun ca perioada din viata dintre 9 si 15 ani este cruciala in dezvoltarea unui copil. In jurul varstei de noua ani, copiii incep sa se detaseze de identitatea parintilor si sa-si caute una proprie. Specialistii afirma ca intre aceste varste copiii isi elaboreaza ceea ce s-ar putea numi „formula lor castigatoare”.
Cu alte cuvinte, daca un copil crede ca este bun la scoala, formula lui castigatoare poate fi sa ramana la scoala si sa absolve magna cum laude. Daca nu se descurca bine la scoala ori nu-i place scoala, copilul poate cauta o alta formula. Probleme apar atunci cand parintii incearca sa-si impuna formula lor castigatoare, fara sa tina cont de parerea copilului. De aceea, parintele trebuie sa asculte cu atentie copilul, pentru a afla formula succesului acestuia si eventual sa-l ajute.
Educatia financiara dezvolta la copil aptitudini de bun organizator, iar pe termen lung il fac mai responsabil.
Incurajati copiii sa inceapa sa se joace cu bani adevarati si sa isi formeze deprinderile de a economisi bani si de a-i administra.
Este important sa-i inveti pe copii cat mai de timpuriu cum sa-si administreze banii. Si cel mai bun mod de a-i invata aceste deprinderi este joaca, pentru ca dintotdeauna jocurile au fost folosite in scopuri educative.
Casele regale obisnuiau sa predea copiilor arta gandirii strategice prin intermediul sahului. Jocul era folosit pentru a-i pregati pe parinti pentru posibilitatea conducerii armatei in timp de razboi. In ziua de azi, chiar daca nu ne pregatim copiii pentru mers la razboi, ar trebui sa-i invatam sa gandeasca strategic cand vine vorba despre bani.
Pe langa faptul ca sunt amuzante si promoveaza interactiunea sociala, jocurile te fac si mai destept. Jocurile bune te obliga sa gandesti, sa planifici, sa risti, uneori sa ghicesti sau sa speri… Actiunea si castigul, ori esecul si tragerea unor invataminte decurg firesc din practicarea acestor jocuri.
Cel mai cunoscut joc de strategie financiara este Monopoly. In primul sau an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumparat joc in America. Acum, se poate considera ca cel putin 500 de milioane de oameni l-au jucat!
Unul dintre motivele pentru care sistemul scolar are dificultati cu copiii este ca nu li se dau destule motive incitante pentru a invata cu placere si a-si continua studiile. Multi copii ar fi mai interesati de invatatura daca ar incepe clasa intai cu jocul Monopoly si ar fi intrebati apoi care dintre ei vrea sa urmeze programul de studii „Vrei sa fii milionar dupa absolvire?”.
Foarte multi copii cred ca banii li se cuvin, pur si simplu. Multi parinti folosesc banii ca pe o modalitate de a se elibera de vinovatie. Asta pentru ca sunt atat de ocupati cu munca, incat au tendinta sa utilizeze banii ca pe un substitut al dragostei si al atentiei personale.
Felul in care sunt recompensati copiii este la latitudinea parintelui. Fiecare copil este altfel si fiecare familie este altfel. Dar trebuie sa retineti ca banii sunt un instrument pedagogic foarte puternic. Cand copiii invata sa astepte bani pe degeaba, este posibil ca viata lor sa ia acelasi curs – o viata traita degeaba. Daca invata doar pentru ca sunt platiti ca sa o faca, ce se va intampla cand nu veti mai fi langa ei ca sa-i platiti? Ideea este ca trebuie sa aveti grija cum folositi banii ca instrument in educatie.
Se pare ca nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare. Multi parinti depun atat de mult efort in lamurirea acestui aspect, incat uita sa-si invete copiii ce ar putea face cu banii pe care ii primesc. Fie ca este vorba de bani de buzunar sau de o plata pentru o munca pe care au depus-o, copiii trebuie sa invete ce inseamna responsabilitatea fiscala.
Nu in faptul ca primesc sau nu o alocatie sta viitorul succes financiar al copilului. In timp ce alocatia poate fi o idee buna in multe cazuri, felul in care este acordata copiilor are o importanta vitala. Intr-o lume in care mentalitatea de tip „mi se cuvine” reprezinta o problema din ce in ce mai mare in relatia cu adultii, credem ca este foarte important ca parintii sa nu le dea copiilor de inteles ca au, pur si simplu, dreptul la o suma oarecare a alocatiei saptamanale.
Copiii trebuie sa inteleaga ca au si ei datoria de a contribui la binele general al familiei, fara a astepta recompense banesti. Prea adesea parintii recurg la „mituire” in incercarea de a-i determina pe copii sa faca lucruri care ar trebui facute fara nici o rasplata financiara. Cand incepi sa-ti mituiesti copilul, ii predai lui controlul, transferi puterea parinteasca in mainile copilului.
In ceea ce priveste alocatia, este important sa-ti inveti copilul sa se gandeasca mai mult la economisirea si administrarea banilor decat la castigarea lor. Cultivand aceasta filozofie si transmi-tand-o copiilor, ii ajutati sa-si gaseasca drumul spre independenta financiara.
Exercitiile sunt menite sa te ajute sa creezi un dialog cu copilul despre anumite aspecte financiare si sa il faci sa inteleaga mai bine lumea banilor.
- Facturile lunare. Pune-i pe copii sa stea cu tine atunci cand platesti facturile lunare. Lasa-i sa se uita la facturi si explica-le la ce se refera fiecare. Acest lucru ii va ajuta sa inte-leaga mai bine valoarea banilor. Cere-i copilului sa te ajute sa indosariezi facturile dupa ce le-ai platit.
- Bugetul cheltuielilor saptamanale pentru masa. Dupa ce copilul a capatat o mai buna intelegere a cheltuielilor casnice, este vremea sa-i introduci in educatie conceptul de intocmire a bugetului. De dragul exercitiului, cere-i copilului sa planifice meniul pe o saptamana. Copilul trebuie sa tina cont de toate nevoile familiei si, in acelasi timp, sa se incadreze in buget. Este important sa-i lasi copilului libertatea de a alege meniul si de a cumpara alimentele. La sfarsitul saptamanii, analizati rezultatele.
Pune-l pe copil sa compare sumele prevazute in buget cu sumele cheltuite efectiv pentru masa. Revedeti impreuna procesul si lasa-l sa-ti impartaseasca experienta dobandita. Discuta acum cu copilul felul in care trebuie sa planificati toate cheltuielile, necesitatea de a planifica venitul care intra in gospodarie si impartirea lui pentru a acoperi toate cheltuielile prevazute.
Daca vrei sa afli mai multe despre formulele castigatoare sau daca vrei un raspuns la intrebarea „scoala imi invata copilul cum sa supravietuiasca financiar si sa prospere in lumea de astazi… si in cea de maine?”, iti recomand cartea Copil bogat, copil istet de Robert T. Kiyosaki, aparuta la editura Curtea Veche.
Text: Lacramioara Tiriblecea; foto: arhiva Edipresse.