Invata-i pe copii valoarea banilor

Educatia e azi mai importanta ca oricand… dar problema e ca majoritatea copiilor termina scoala fara sa stie care e valoarea banilor sau cum ii pot economisi…

Pe masura ce lasam in urma Era Industriala si intram in Era Informatiei, valoarea educatiei copiilor continua sa creasca. Daca in Era Industriala regula era sa mergi la scoala, sa iei note bune, sa-ti gasesti o slujba sigura si buna si s-o pastrezi toata viata, in Era Informatiei regulile s-au schimbat.

Acum trebuie sa mergi la scoala, sa iei note bune, sa-ti gasesti o slujba si apoi sa te reinstruiesti pentru acea slujba. Invatatura este mai importanta ca niciodata, deoarece lucrurile se schimba mai rapid ca niciodata si copilul trebuie sa primeasca inca de la varste fragede o educatie financiara.

Daca ar fi sa enuntam ce reprezinta educatia financiara, putem spune ca este invatatura necesara pentru a putea transforma banii castigati prin munca in bunastare si siguranta financiara de durata. Educatia financiara il ajuta pe copil sa nu ajunga un ratat din punct de vedere financiar, ori singur si nevoias, dupa ce o viata intreaga si-a intretinut familia si a muncit din greu.

Varsta la care copilul trebuie sa invete despre bani

Diversi psihopedagogi spun ca perioada din viata dintre 9 si 15 ani este cruciala in dezvoltarea unui copil. In jurul varstei de noua ani, copiii incep sa se detaseze de identitatea parintilor si sa-si caute una proprie. Specialistii afirma ca intre aceste varste copiii isi elaboreaza ceea ce s-ar putea numi "formula lor castigatoare".

Cu alte cuvinte, daca un copil crede ca este bun la scoala, formula lui castigatoare poate fi sa ramana la scoala si sa absolve magna cum laude. Daca nu se descurca bine la scoala ori nu-i place scoala, copilul poate cauta o alta formula. Probleme apar atunci cand parintii incearca sa-si impuna formula lor castigatoare, fara sa tina cont de parerea copilului. De aceea, parintele trebuie sa asculte cu atentie copilul, pentru a afla formula succesului acestuia si eventual sa-l ajute.

Educatia financiara dezvolta la copil aptitudini de bun organizator, iar pe termen lung il fac mai responsabil.

Incurajati copiii sa inceapa sa se joace cu bani adevarati si sa isi formeze deprinderile de a economisi bani si de a-i administra.

Copiii invata jucandu-se

Este important sa-i inveti pe copii cat mai de timpuriu cum sa-si administreze banii. Si cel mai bun mod de a-i invata aceste deprinderi este joaca, pentru ca dintotdeauna jocurile au fost folosite in scopuri educative.

Casele regale obisnuiau sa predea copiilor arta gandirii strategice prin intermediul sahului. Jocul era folosit pentru a-i pregati pe parinti pentru posibilitatea conducerii armatei in timp de razboi. In ziua de azi, chiar daca nu ne pregatim copiii pentru mers la razboi, ar trebui sa-i invatam sa gandeasca strategic cand vine vorba despre bani.

Pe langa faptul ca sunt amuzante si promoveaza interactiunea sociala, jocurile te fac si mai destept. Jocurile bune te obliga sa gandesti, sa planifici, sa risti, uneori sa ghicesti sau sa speri… Actiunea si castigul, ori esecul si tragerea unor invataminte decurg firesc din practicarea acestor jocuri.

Cel mai cunoscut joc de strategie financiara este Monopoly. In primul sau an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumparat joc in America. Acum, se poate considera ca cel putin 500 de milioane de oameni l-au jucat!

Unul dintre motivele pentru care sistemul scolar are dificultati cu copiii este ca nu li se dau destule motive incitante pentru a invata cu placere si a-si continua studiile. Multi copii ar fi mai interesati de invatatura daca ar incepe clasa intai cu jocul Monopoly si ar fi intrebati apoi care dintre ei vrea sa urmeze programul de studii "Vrei sa fii milionar dupa absolvire?".

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii