Insomnia, e noapte lungă, nu e noapte bună. Iată ce e obligatoriu să știi…

Ai vrea să dormi dar nu poți. Dai din nou drumul la televizor, deși abia l-ai închis. Te sucești și răsucești în pat. Numeri toate animalele domestice pe care le știi, nu doar oile. Te uiți la ceas și constați cu groază că mai sunt câteva ore și va suna alarma, va trebui să te trezești și să fii ca un zombie încă o zi… pentru că insomnia, e noapte lungă, nu e noapte bună. Iată ce e obligatoriu să știi…

Specialiștii susțin că foarte multe persoane, aproape toate, au trăit episoade scurte, acute, de insomnie. Fie că au fost generate de emoția dinaintea unui eveniment (examen, interviu de angajare, nuntă, naștere etc), fie de factori precum schimbarea fusului orar sau caniculă. Nimic îngrijorător, acestea sunt insomnii… motivate. Și sunt în limitele normalității. Anormalitate este atunci când insomnia este cronică, adică ai minim trei nopți pe săptămână, timp de minim trei luni, în care nu te poți odihni. 'Obiceiurile nesănătoase, stresul și anumite substanțe contribuie la un somn scurt și neodihnitor. Insomnia este cauzată sau însoțește afecțiuni neuroendocrine, metabolice, fizico-psihice – alergii, dureri acute și cronice, reflux, tuse, hipertiroidie, diabet, astm, bronhopneumopatii acute sau cronice, boala Parkinson, sindromul picioarelor neliniștite, apneea în somn, depresie sau anxietate', susține medicul homeopat Dragoș Peteu, membru al Societății Române de Homeopatie.

„Prietena' adulților tineri

Un episod acut de insomnie se poate prelungi dacă în încercarea de a-l corecta intervin obiceiurile nesănătoase. Cum ar fi consumul unei cantități crescute de cafea sau băuturi pe bază de cofeină, introducerea sau creșterea cantității de alcool consumate seara ori somnul la ore nepotrivite. Din păcate, insomnia a devenit mult mai frecventă la adulții tineri. Stresul, nesiguranța, emoțiile, problemele sociale sunt printre principalele ei cauze. Mai există și un „drum' cu dublu sens: persoanele depresive se confruntă cu insomnia cronică, dar și insomnia cronică poate duce la prăbușirea nivelului de energie, pierderea interesului pentru activitățile cotidiene, sentimente de tristețe și lipsă de speranță, adică la depresie în toată regula.

Ce să faci pentru a induce somnul

În primul rând ar fi grozav dacă ai încerca să mergi la culcare în fiecare seară la aceeași oră. Și dacă te știi cu probleme în a adormi, renunță la televizor, laptop, tabletă și telefon mobil înainte de culcare. Decât să verifici ce s-a mai întâmplat pe afurisitul de Facebook, mai bine închide ochii și meditează. Sigur ai o grămadă de lucruri plăcute la care să te gândești, care să îți reducă stresul și anxietatea. O plimbare scurtă în aer liber (mai cu seamă dacă ești o persoană sedentară!) sau un masaj sunt mai bune decât un somnifer. Doar în cazul în care este vorba de insomnie acută ai putea apela la preparate „ușoare' pe bază de magneziu, tei sau passiflora.

Cum poți trata insomnia?

Tratamentul insomniei poate fi realizat și prin alte metode decât cele clasice, alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos în tratamentul tulburărilor de somn. Homeopatia este o soluție eficientă în cazurile simple și în cele cronice. Iată câteva remedii utile în insomnie:
Argentum-Nitricum: indicat persoanelor care au anxietate anticipatorie și insomnie.
Gelsemium: se administrează celor care au probleme de adormire („avalanșă' de gânduri, epuizare, fumat fie excesiv, fie aversiune la tutun).
Ignatia Amara: vindecă insomnia apărută ca urmare a grijilor, necazurilor (deces, despărțire), însoțită de căscat frecvent și mâncărimi la nivelul brațelor.
Plantago Major: în cazurile de depresie și intoxicație cronică cu nicotină.
Salvia Officinalis: insomnie simplă, cu transpirații nocturne abundente.
Secale Cornutum: se recomandă când există o combinație cu febră, neliniște și vise anxioase sau insomnia apare după abuz de medicamente și/sau alcool.
Cocculus: tratează efectele insomniei cronice cu amețeală și greață, rău de mișcare, vărsături.
Cimicifuga Racemosa: se administrează dacă alte remedii nu au rezolvat cazurile de insomnie cronică severă.
Lyssinum: lipsa somnului în ciuda tratamentelor cu hipnotice (somnifere) și sedative.

SFAT: Dacă insomnia persistă și această stare se prelungește prea mult, ea trebuie corectată cât mai repede pentru a nu deveni cronică. Solicită ajutor specializat!

Ai probleme cu somnul? Cum adormi repede – sfaturi pentru un somn odihnitor

Foto: 123rf

Citeste și:

Ceaiul de levănțică alungă insomnia

Insomnia, de domeniul trecutului: 5 trucuri pentru a adormi mai repede

Somnifere naturale pentru insomnia ta

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie