Infecția cu Clostridium Difficile este una din infecțiile nosocomiale care circulă în spitalele românești. Această bacterie afectează în principal pacienții care fac tratament cu antibiotice pentru o perioadă mai lungă.
Primul semn este DIAREEA.
Infecția cu Clostridium Difficile este de trei tipuri:
-nosocomială: apar simptome la mai mult de 48 de ore de la internare, pe parcursul internării și 28 de zile după externare
-comunitară: apar simptome la mai mult de 8 săptămâni de la externare
-nedeterminabilă: apar simptome într-un interval de 4-8 săptămâni de la externare
Infecția cu Clostridium Difficile este foarte gravă și pune viața în pericol dacă nu se intervine la timp cu tratament specific. Manifestările sunt diferite în funcție de vârstă și de alte afecțiuni asociate. Ele pot varia de la diaree, febră, greață până la deshidratare gravă (meteorism abdominal, megacolon toxic, insuficiență renală etc.), în care mortalitatea poate depăși 70% în pofida recursului la măsuri de terapie intensivă. Dintre pacienții care supraviețuiesc, aproximativ 25% au o recidivă a infecției în următoarele 10-12 săptămâni, adesea în prima lună după dispariția simptomelor din episodul inițial.
Când bacteria Clostridium Difficile are condiții favorabile să se multiplice în intestin și să elibereze toxine vor apărea simptomele specifice.
Clostridium Difficile se transmite în spital prin mâinile contaminate ale personalului medical, prin atingerea suprafețelor contaminate sau de la o persoană la alta, din spital. Această bacterie poate rezista timp de câteva săptămâni în mediul înconjurător sub formă de spori care odată luați pe mâini și apoi ingerați, sporii vor coloniza intestinul.
Infecția cu Clostridium Difficile: simptome
Infecția cu Clostridium Difficile – diagnostic și tra tament
Diagnosticul se stabilește pe baza tabloului clinic, a simptomelor și a analizelor care pot depista bacteria în scaun. Tratamentul presupune administrarea pe cale orală a unui antibiotic activ împotriva Clostridium Difficile.
Se recomandă hidratare corectă pentru a compensa pierderile cauzate de diaree și de febră.
foto: 123RF
Citeste și:
Soluții eficiente pentru desfundarea căilor respiratorii
Cei ce au grijă de bolnavi de cancer vor putea cere anual un concediu plătit de 45 de zile