Infecția cu Clostridium Difficile: simptome și risc

Infecția cu Clostridium Difficile este una din infecțiile nosocomiale care circulă în spitalele românești. Această bacterie afectează în principal pacienții care fac tratament cu antibiotice pentru o perioadă mai lungă.

Primul semn este DIAREEA.

Infecția cu Clostridium Difficile este de trei tipuri:

-nosocomială: apar simptome la mai mult de 48 de ore de la internare, pe parcursul internării și 28 de zile după externare
-comunitară: apar simptome la mai mult de 8 săptămâni de la externare
-nedeterminabilă: apar simptome într-un interval de 4-8 săptămâni de la externare

Infecția cu Clostridium Difficile este foarte gravă și pune viața în pericol dacă nu se intervine la timp cu tratament specific. Manifestările sunt diferite în funcție de vârstă și de alte afecțiuni asociate. Ele pot varia de la diaree, febră, greață până la deshidratare gravă (meteorism abdominal, megacolon toxic, insuficiență renală etc.), în care mortalitatea poate depăși 70% în pofida recursului la măsuri de terapie intensivă. Dintre pacienții care supraviețuiesc, aproximativ 25% au o recidivă a infecției în următoarele 10-12 săptămâni, adesea în prima lună după dispariția simptomelor din episodul inițial.

Când bacteria Clostridium Difficile are condiții favorabile să se multiplice în intestin și să elibereze toxine vor apărea simptomele specifice.

Clostridium Difficile se transmite în spital prin mâinile contaminate ale personalului medical, prin atingerea suprafețelor contaminate sau de la o persoană la alta, din spital. Această bacterie poate rezista timp de câteva săptămâni în mediul înconjurător sub formă de spori care odată luați pe mâini și apoi ingerați, sporii vor coloniza intestinul.

Infecția cu Clostridium Difficile: simptome

 • Cel mai frecvent simptom al infecției cu Clostridium Difficile este diareea apoasă, cu mucus sau cu sânge. Bolnavii au între 3 și 15 scaune zilnic, urât mirositoare. Pe lângă aceasta boala este însoțită și de alte manifestări precum:
 • Dureri abdominale
 • Febră
 • Greață
 • Inapetență (scăderea poftei de mâncare)
 • Deshidratare
 • Scădere în greutate
 • Stare de rău general
 • Anorexie
 • Sângerări intestinale
 • Hipoalbuminemia (scăderea valorilor albuminei serice)
 • Edem în diferite zone ale corpului)

Infecția cu Clostridium Difficile – diagnostic și tra tament

Diagnosticul se stabilește pe baza tabloului clinic, a simptomelor și a analizelor care pot depista bacteria în scaun. Tratamentul presupune  administrarea pe cale orală a unui antibiotic activ împotriva Clostridium Difficile.
Se recomandă hidratare corectă pentru a compensa pierderile cauzate de diaree și de febră.

foto: 123RF

Citeste și:

Soluții eficiente pentru desfundarea căilor respiratorii

Cei ce au grijă de bolnavi de cancer vor putea cere anual un concediu plătit de 45 de zile

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului