Cei ce au grijă de bolnavi de cancer vor putea cere anual un concediu plătit de 45 de zile

Potrivit unui proiect de lege adoptat săptămâna asta la Senat, printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații va fi și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Legea va fi votată și de Camera Deputaților. Concediul va urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.


Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer trebuie adoptat și de deputați, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Documentul are o largă susținere, fiind semnat atât de parlamentari ai Puterii, cât și de parlamentari ai Opoziției, asta însemnând că are șanse mari să devină lege.

Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament', este explicat în proiect.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Pe deasupra, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului.

Foto: 123rf

Citeste și:

Vaccinarea în timpul sarcinii poate ajuta la transmiterea anticorpilor nou-născuților

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului