Incingeti gratarul!

Cum se aprinde gratarul

  • Puneti o cantitate de carbuni (de lemn) pe gratar si asezati printre ei pastile imbibate cu substanta inflamabila, pe care le aprindeti cu chibrituri speciale (mai lungi).
  • Daca va aflati la iarba verde sau in padure si nu dispuneti de aceste accesorii speciale, exista un alt mod clasic de a aprinde carbunii: adunati cateva crengute subtiri si surcele uscate, pe care le puneti incrucisat peste o bucata de hartie mototolita, iar deasupra asezati carbunii.
  • Puteti pune alimentele la fript atunci cand flacara se stinge, iar pe carbuni apare cenusa alba – mai exact, atunci cand ramane doar jarul.

Este bine sa stiti ca…

  • In zilele caniculare de vara, carnea se tine la frigider pana cand se pune pe gratar.
  • Este necesar sa va spalati pe maini inainte si dupa ce ati atins carnea cruda.
  • Nu se incepe frigerea carnii inainte de aparitia cenusii albe pe carbuni; carnea se frige la dogoarea jarului.
  • Friptura este patrunsa daca, atunci cand este intepata (cu o tepusa), sucul care se scurge este limpede.
  • Friptura la gratar nu se reincalzeste din nou tot pe gratar.

Pentru a evita accidentele…

  • Nu le permiteti copiilor mici sa se apropie de gratarul incins; nu lasati niciodata gratarul nesupravegheat.
  • Nu mutati din loc un gratar aprins.
  • Nu folositi orice fel de combustibil, ci spirt solid (se gaseste in supermagazine) si nu turnati nici un fel de substanta inflamabila pe gratarul aprins.
  • Daca aveti parul lung, strangeti-l la spate si legati-l cu o bentita.
  • Purtati un sort, pentru a va proteja hainele de grasimea care poate sari.
  • Este bine sa aveti intotdeauna la indemana o trusa de prim-ajutor.
  • Asigurati-va ca jarul este complet stins si ca s-a racit inainte de a strange si impacheta gratarul.

Timpul de frigere…

Depinde de distanta dintre gratarul metalic si carbuni, de temperatura ambianta, precum si de vant.
Totusi, retineti ca:

  • Pestele, taiat felii groase de 2-3 cm, se tine pe gratar timp de 10 minute pe fiecare parte.
  • Scrumbiile se frig cel mai bine infipte in tepuse, intercalate cu sferturi de lamai, timp de 3-4 minute pe fiecare parte.
  • Daca doriti o friptura in sange, lasati-o pe gratar doar cateva minute pe fiecare parte. La o apasare usoara, carnea este moale.
  • Friptura este potrivita daca la apasare carnea este elastica si, prin crestare, curge putin suc limpede.
  • Friptura bine patrunsa este tare si acoperita de zeama.
  • O transa de coaste de miel poate fi fripta pe un gratar cu capac – timpul de frigere este acelasi ca pentru coacerea la cuptor.

Marinarea ingredientelor

Pentru a fragezi carnea sau legumele pe care le frigeti pe gratar, folositi diverse marinate; cu cat stau mai mult timp la marinat, cu atat sunt mai fragede si mai gustoase.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente