Imi cade parul!

 • Cresterea parului se face in cicluri intermitente. Perioadele de crestere sunt urmate de perioade de repaus. Astfel, la nivelul scalpului, 85% dintre fire sunt active circa patru ani, iar 15% din radacini se odihnesc trei luni, dupa care isi reiau cresterea. Pentru a ajunge sa se vada din piele, mai sunt necesare trei luni. Dar, daca ne gandim ca densitatea normala a foliculilor pilari pe pielea capului este de 350 fire/cm2, ne dam seama ca niciodata nu am avut o asemenea desime, tocmai din cauza acestor cicluri de crestere.
 • Firul de par (un cilindru de celule de cheratina dispuse concentric, moarte din punct de vedere fiziologic) creste datorita activitatii radacinii, aflata la trei-patru mm in profunzimea pielii. Grosimea firului e redusa in copilarie, creste la pubertate-adolescenta si apoi scade treptat – la barbati, mai curand decat la femei.

Cauze

1. Alimentatia

 • O alimentatie dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale influenteaza negativ aspectul parului.

2. Produsele si operatiile cosmetice de ingrijire a parului

 • Uscarea parului cu foehnul, vopsirea frecventa (produse slabe calitativ) cu sau fara decolorare, permanentul repetat si facut cu produse de proasta calitate, intinderea firelor de par, chiar si banala degresare prin spalare, folosirea in exces a produselor de styling pot deteriora firul. Fragilizat, acesta cade.
 • Rarirea poate fi evidenta daca pierderea e mai mare de 100 de fire zilnic, iar cresterea – incetinita. In aceste situatii, radacina ramane sanatoasa si activa in piele.
 • Sansele de recuperare sunt 100% daca se renunta la procedura care a dus la deteriorarea parului. Parul se regenereaza in aproximativ sase luni.

3. Stresul

 • Cand organismul e supus stresului, parul si pielea se resimt puternic. Perioadele cele mai grele sunt insotite de caderi masive de par. Din fericire, firele nu cad toate o data si exista o permanenta refacere.
 • De cele mai multe ori insa, intre momentul aparitiei stresului si perioada de cadere a parului exista un decalaj, legatura dintre cele doua evenimente fiind mai greu de realizat. Stresul sporeste si functia glandelor sebacee, favorizand aparitia parului gras sau a matretii.

4. Modificarile hormonale

 • In perioada de sarcina sau dupa un avort, pierderea parului poate fi difuza, pe toata suprafata capului. Unele contraceptive din generatiile mai vechi pot cauza, de asemenea, caderea parului.
 • Interventiile chirurgicale, bolile febrile, bolile cronice, radioterapia sau tratamentul cu citostatice afecteaza parul
 • Evenimentul declansator poate precede, cu 6-16 saptamani, chiar si un an, caderea parului. In aceste cazuri, regenerarea se face fara nici un tratament.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate