Hobby-urile si tabieturile – dusmanii vietii de cuplu?

Hobby-urile si tabieturile – dusmanii vietii de cuplu?

cupluSe spune ca obisnuinta este a doua natura a fiintei umane. Fiecare dintre noi are anumite obiceiuri, formate de la varste fragede sau aparute pe parcursul vietii, care, intr-un fel, ne ordoneaza viata. In timp, obiceiurile noastre pot capata o oarecare rigiditate, transformandu-se in tabieturi.

Tabieturi stresante? Nu te panica, exista solutii!
Cu cat inaintam in varsta, cu atat viata ne este in mai mare masura ordonata de tabieturi. Iar din spatele tabieturilor, pandeste rutina. Cu cat ai o personalitate mai inclinata catre meticulozitate si disciplina, cu atat creste proportia tabieturilor zilnice.

In perioada de idila a vietii de cuplu, tabieturile fiecaruia dintre parteneri sunt mai putin prezente. Noutatea relatiei si nevoia reciproca de descoperire nu dau prea multe sanse de manifestare tabieturilor. Dar, in timp, relatia se redefineste si fiecare dintre parteneri isi construieste propriile tabieturi. Acceptarea lor este o dovada de maturitate si de adaptare la valorile si ritmul de viata al celuilalt.

Uneori, insa, este greu de acceptat ca la sfarsitul fiecarei zile el prefera sa stea cu mana pe telecomanda in loc sa te tina in brate sau sa stati de vorba, sau ca, in fiecare dimineata de weekend, in loc sa mai leneviti in pat (si altele…), el are un adevarat ritual de citire a ziarului la cafea.

Daca te simti frustrata de tabieturile lui, este timpul sa arunci o privire asupra posibilelor variante de negociere…

Fiecare cu tabietul lui…
Cu siguranta, nu numai barbatii au tabieturi. Si femeile au destule, doar ca in viata de cuplu ele resimt mai profund faptul ca hobby-urile partenerului pot eroda romantismul si spontaneitatea relatiei.

Atunci cand fiecare dintre parteneri are propriile tabieturi, adaptarea reciproca este mai simpla. Este cu mult mai usor sa accepti ritualurile celuilalt atunci cand ele iti lasa timp si spatiu pentru propriile ritualuri. Dupa perioada de idila, cand traiati trup si suflet unul pentru celalalt, iar a petrece timpul separat parea un sacrilegiu, desfasurarea propriilor hobby-uri este o proba pentru capacitatea fiecaruia de a-si respecta intimitatea si spatiul personal.

Atentie, insa!
Din spatele tabieturilor pandeste rutina si pericolul unei detasari afective prea accentuate fata de partener. Ar fi ideal ca, din cand in cand, fiecare dintre voi sa uite de tabieturi si sa spargeti impreuna rutina cu o mica nebunie…

„In fiecare duminica dimineata, sotul meu sta doua ore in fata calculatorului, timp in care bea trei cafele. Nu ii place sa fie deranjat si nici nu poate fi vorba ca in acea perioada de timp sa-i cer ajutorul la vreo treaba sau sa ii propun sa facem altceva. Dar pentru mine este foarte bine asa. Am timp sa stau de vorba linistita la telefon cu cele doua prietene ale mele, fara sa imi fie teama ca il neglijez sau fara sa ma simt vinovata ca imi fac prea mult timp numai pentru mine.“ (Oana, 29 de ani)
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex