Hobby-urile si tabieturile – dusmanii vietii de cuplu?
Se spune ca obisnuinta este a doua natura a fiintei umane. Fiecare dintre noi are anumite obiceiuri, formate de la varste fragede sau aparute pe parcursul vietii, care, intr-un fel, ne ordoneaza viata. In timp, obiceiurile noastre pot capata o oarecare rigiditate, transformandu-se in tabieturi.
Tabieturi stresante? Nu te panica, exista solutii!
Cu cat inaintam in varsta, cu atat viata ne este in mai mare masura ordonata de tabieturi. Iar din spatele tabieturilor, pandeste rutina. Cu cat ai o personalitate mai inclinata catre meticulozitate si disciplina, cu atat creste proportia tabieturilor zilnice.
In perioada de idila a vietii de cuplu, tabieturile fiecaruia dintre parteneri sunt mai putin prezente. Noutatea relatiei si nevoia reciproca de descoperire nu dau prea multe sanse de manifestare tabieturilor. Dar, in timp, relatia se redefineste si fiecare dintre parteneri isi construieste propriile tabieturi. Acceptarea lor este o dovada de maturitate si de adaptare la valorile si ritmul de viata al celuilalt.
Uneori, insa, este greu de acceptat ca la sfarsitul fiecarei zile el prefera sa stea cu mana pe telecomanda in loc sa te tina in brate sau sa stati de vorba, sau ca, in fiecare dimineata de weekend, in loc sa mai leneviti in pat (si altele…), el are un adevarat ritual de citire a ziarului la cafea.
Daca te simti frustrata de tabieturile lui, este timpul sa arunci o privire asupra posibilelor variante de negociere…
Fiecare cu tabietul lui…
Cu siguranta, nu numai barbatii au tabieturi. Si femeile au destule, doar ca in viata de cuplu ele resimt mai profund faptul ca hobby-urile partenerului pot eroda romantismul si spontaneitatea relatiei.
Atunci cand fiecare dintre parteneri are propriile tabieturi, adaptarea reciproca este mai simpla. Este cu mult mai usor sa accepti ritualurile celuilalt atunci cand ele iti lasa timp si spatiu pentru propriile ritualuri. Dupa perioada de idila, cand traiati trup si suflet unul pentru celalalt, iar a petrece timpul separat parea un sacrilegiu, desfasurarea propriilor hobby-uri este o proba pentru capacitatea fiecaruia de a-si respecta intimitatea si spatiul personal.
Atentie, insa! Din spatele tabieturilor pandeste rutina si pericolul unei detasari afective prea accentuate fata de partener. Ar fi ideal ca, din cand in cand, fiecare dintre voi sa uite de tabieturi si sa spargeti impreuna rutina cu o mica nebunie…
„In fiecare duminica dimineata, sotul meu sta doua ore in fata calculatorului, timp in care bea trei cafele. Nu ii place sa fie deranjat si nici nu poate fi vorba ca in acea perioada de timp sa-i cer ajutorul la vreo treaba sau sa ii propun sa facem altceva. Dar pentru mine este foarte bine asa. Am timp sa stau de vorba linistita la telefon cu cele doua prietene ale mele, fara sa imi fie teama ca il neglijez sau fara sa ma simt vinovata ca imi fac prea mult timp numai pentru mine. (Oana, 29 de ani)
Spontaneitate contra tabieturilor
Daca, la un moment dat, simti cum tabieturile incep sa sufoce viata de cuplu, poti incerca sa restabilesti echilibrul intre rutina si spontaneitate. Este destul de dificil sa renunti la propriile tabieturi si cu atat mai dificil sa iti determini partenerul sa o faca. De aceea ar fi bine sa procedezi cu delicatete si sa iei lucrurile treptat. Si spontaneitatea se poate invata! Iata cateva sugestii…
- Incepe cu tine. In fiecare weekend ai programata ora de gimnastica? Este grozav ca ai grija de forma ta fizica, dar poti sa experimentezi cum ar fi daca, o data, ai renunta la ora de gimnastica in favoarea unei plimbari, de exemplu.
- Cauta alternative. Inainte de a-i propune partenerului o schimbare, gandeste-te ce i-ar placea mai mult sa faca. Pentru a avea succes, alternativele oferite de tine trebuie sa fie si pentru el mai interesante decat hobby-ul cultivat cu atata grija.
- Retraieste inceputurile relatiei. Aminteste-ti cum era relatia voastra la inceput… Daca vei reusi sa revii la atmosfera primilor ani, vei sti cu siguranta cum sa-l faci si pe el sa renunte, pentru o zi sau macar pentru o ora, la programul riguros stabilit.
Cand numai el „are dreptul la tabieturi
El vine obosit de la serviciu si se asaza in fata televizorului. Este tabietul lui de relaxare dupa o zi de munca si este ceva normal si de la sine inteles. Tu vii de la serviciu si te asezi in fata televizorului – lui nu i se pare normal si nici de inteles, aproape ca te acuza ca nu faci nimic. Ceea ce el are voie sa faca, pentru ca este barbat, tie iti este interzis, pentru ca esti femeie. Este o atitudine care se naste din valorile sociale conservate de-a lungul timpului si care reprezinta o mica batalie in „razboiul sexelor.
„Mi se intampla uneori sa navighez cateva ore pe internet. Sotul meu este foarte nemultumit de fiecare data cand fac asta. Imi reproseaza ca nu ma ocup de el, uitand ca el sta in fata calculatorului cateva ore pe noapte. Daca ii spun ca si el face acelasi lucru, nu recunoaste si incepem sa ne certam. Ma gandesc ca, nereprosandu-i orele petrecute la calculator, nu i-am dat de inteles ca si pe mine ma deranjeaza acest lucru. (Alexandra, 32 de ani)
Daca esti o persoana mai putin planificata, probabil ca ti-e greu sa intelegi ca partenerul tau are tabieturi si este si mai greu sa le accepti. Cand te confrunti cu tabieturile lui, crezi ca tu nu mai esti suficient de interesanta pentru ca el sa petreaca mai mult timp cu tine.
Dar barbatii au o mai mare capacitate de detasare afectiva fata de partenera si o mai mare nevoie de spatiu personal. Asadar, tabieturile lui reflecta nevoia de intimitate si libertate. Cu cat iti vei manifesta mai acut frustrarea, cu atat se va simti mai sufocat si se va apara mai mult. Faptul ca ii arati intelegere fata de nevoia lui de spatiu va fi o buna premisa pentru apropierea dintre voi.
Reguli de aur pentru o negociere reusita
Atunci cand doresti sa ii comunici partenerului frustrarile pe care ti le provoaca tabieturile lui, ar fi bine sa conduci discutia in asa fel incat lucrurile sa decurga ca o negociere, si nu ca o cearta.
- Fereste-te de reprosuri, fiindca il vor determina sa adopte o atitudine defensiva. Tu ii reprosezi ceva, el se apara prin tacere si continua sa faca ceea ce te deranjeaza.
- Pune accentul pe ceea ce simti. Vorbeste-i partenerului tau despre tine si despre nevoile tale, fara sa uiti sa adaugi in ce masura raspunde el acestor nevoi.
- Evita formularile negative. Cand ii spui ca vrei sa petreci mai mult timp cu el, nu folosi formulari de genul „Nu stai destul cu mine, ci „Simt nevoia sa petrecem mai mult timp impreuna.
- Uita de „niciodata si „intotdeauna. In loc sa-i spui partenerului ca „Intotdeauna faci asa, cauta exprimari de genul „Sunt situatii in care tu faci asa.
- Pune intrebari si asculta. Negocierea nu inseamna monolog. Da-i partenerului tau ocazia sa vorbeasca despre sine, despre ceea ce simte si ceea ce doreste. Punandu-i intrebari si ascultandu-l, vei putea intelege mai bine punctul lui de vedere. In plus, vei sti sa identifici nevoile tale raportate la el si la relatia de cuplu.
Sfat
Cand v-ati cunoscut, va placea sa mergeti la picnic. Ce-ar fi ca tu sa renunti sambata la intalnirea cu prietenele, iar el sa renunte la cititul ziarului si sa luati micul dejun intr-un parc?
Loredana Banica; foto: Shutterstock.