Cum actioneaza afrodisiacele?

afrodisiacAfrodisiacele pot influenta unul din cele sase simturi, sau combinatii de mai multe. Vazul, auzul, mirosul, tactilul, gustul si, in cele din urma, dar nu ultimul, mintea, sunt receptorii stimulului sexual.

Atat pentru femei, cat si pentru barbati, totul se reduce la hormoni si la testosteron. Intregul proces arata cam asa: prima data, semnalele sunt transmise creierului prin sistemul nervos in regiunea pelviana. Aceste semnale dilateaza vasele de sange. Dilatarea la randul ei creeaza o erectie (la femei, tesuturile erectile se gasesc in clitoris si in regiunea din jurul intrarii vaginale). Erectia este urmata de batai rapide de inima. In acest timp, creierul nostru elibereaza noradrelina si dopamina, niste neurotransmitatori care induc corpului placere.

Un studiu recent publicat in European Urology si preluat de BBC a demonstrat ca femeile care poarta incaltaminte cu tocuri inalte au mai multe sanse de a-si imbunatati musculatura pelviana si, implicit, viata sexuala.

Revenind la afrodisiace, acestea au urmatoarele proprietati:

  •  Stimuleaza senzatiile,
  •  Suscita dorintele,
  •  Provoaca vasodilatatia care favorizeaza lubrifierea organelor genitale la femeie, si erectia la barbat,
  •  Provoaca o iritatie sau o incalzire a mucoaselor,
  •  Activeaza sinteza hormonilor.

Farmacopeea Europeana si Americana cunosc zeci de plante afrodiziace si cam o suta de plante excitante sau tonice. Plantele afrodiziace contin in cea mai mare parte alcaloizi, compusi foarte activi continand molecule de azot care actioneaza puternic asupra psihicului.

Altele contin alcaloizi cu nucleu tropanic (substanta asemanatoare acetilcolinei): beladona, datura, maselarita, mandagora. Alte tipuri de alcaloizi al caror nucleu apartine grupelor indol si triptamine, au efecte psihice marcante, cum este cazul yohimbinei. Multe plante stimulante contin alcaloizi cu molecule pe baza de purine. Este cazul ceaiului, cafelei, colei sau guaranei.

In ciocolata si cacao se gasesc fenetilamine, asemanatoare noradrenalinei, care favorizeaza secretia de hormoni ai placerii sau endorfine. Aceasta substanta, fenetilamina, se gaseste si in arboreal efedra, un arbust din China si Mongolia, recunoscut ca afrodisiac sub forma de infuzie de cinci mii de ani.

Specialistii au demostrat faptul ca principiile active din plantele si legumele cu efect afrodisiac, stimuleaza circulatia sangelui de la nivelul organelor erectile si de asemea induc la nivelul scoartei cerebrale o stare de relaxare. S-a mai demonstrat ca anumite arome stimuleaza dorinta sexuala.

Citeste si Alimentele afrodisiace la indemana oricui

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex