Histeroscopia este una dintre metodele de diagnostic minim invazive în ceea ce privește patologia cavității uterine. Nu doar că permite stabilirea unui diagnostic în cazul unei afecțiuni uterine, dar este și o metodă de intervenție rapidă.
Explorarea se realizează cu ajutorul unui instrument numit histeroscop, un instrument optic foarte subțire (3-5 mm) conectat la un dispozitiv video printr-o sursă de lumină cu fibră optică. Prin histeroscop se introduce aer sau o soluție salină pentru vizualizarea cavității uterine și deschiderea trompelor uterine. Intervenția se face cu anestezie locală, de cele mai multe ori, dar la cererea pacientei se poate face chiar și cu anestezie generală. Durata totală a investigației este de până la 40 de minute. Pregătirea înaintea procedurii presupune evitarea contactelor sexuale cu 1-2 zile înainte de efectuarea histeroscopiei, a spălăturilor vaginale și a tratamentelor cu ovule sau supozitoare vaginale cu o săptămână înainte de examinare. Dacă femeia nu este la vârsta menopauzei, cea mai bună perioadă pentru efectuarea acestei intervenții este în prima săptămână după terminarea menstruației. După histeroscopie, se recomandă evitarea contactului sexual, evitarea folosirii tampoanelor vaginale, a spălăturilor vaginale, sauna, băile în apă fierbinte sau la piscine/ștranduri pentru câteva zile.
Ce este histerescopia?
Cu ajutorul acestei proceduri reușim să vizualizăm cavitatea uterină, inclusiv atunci când avem eșecuri repetate de implantare a embrionului în cazul procedurii de fertilizare in vitro. Nu este o experiență dureroasă pentru pacientă, iar pe noi, medicii, ne ajută să punem un diagnostic corect și rapid', a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
După efectuarea histeroscopiei (cu anestezie locală sau generală) pacienta, de regulă, poate merge acasă în aceeași zi. Nu este exclus ca în următoarele 1-2 zile după efectuarea procedurii să fie resimțită o senzație de oboseală și amețeală, dureri pelvine sau o sângerare ușoară. Pentru controlul durerii se pot administra analgezice cu eliberare fără prescripție medicală. Dacă, totuși, simptomele persistă și se manifestă prin febră, durere abdominală sau pelvină accentuată, sângerare abundentă și prelungită ori secreții vaginale închise la culoare sau urât mirositoare, se recomandă să fie contactat medicul.
Histerosopia este o procedură medicală utilă în cazul unor afecțiuni uterine precum sinechie uterină (sindrom Asherman), polip endometrial, sângerare, fibrom, malformații uterine, avorturi repetate, aderențe, sterilet deplasat, suspiciune de cancer de endometru și în infertilitate.
foto: Shutterstock
Citește și:
Viața prin ochii unei femei bolnave de cancer – 45 de lecții de viață de la Regina Brett