Haide sa ne jucam la mall!
Haide sa ne jucam la mall!
Ti-ai propus sa-ti petreci weekendul la mall. Tu la shopping, el la joaca. Amandoi multumiti.
O astfel de alegere e indrazneata si plina de imprevizibil. Dar ce te faci cand micutul preia conducerea si te convinge ca cel mai bine este sa incepi sa te reprofilezi pe accesorii de la magazinele cu haine pentru „pitici” sau de la pet shopuri, ba chiar de la standurile cu jucarii?
Solutiile optime pentru astfel de situatii de criza, cand nu iti poti face cumparaturile pe indelete si cu atentie, se dovedesc spatiile de joaca special amenajate pentru copii, create pentru nevoile parintilor.
ocurile de joaca pentru copii sunt cel mai usor de gasit, oricat ar fi mallul de mare.
Este imposibil sa nu auzi glasuri de copii zburdalnici, care te indeamna sa tragi cu coada ochiului la lumea in care actorii prin-cipali sunt chiar ei – e drept, sub supravegherea unui personal calificat.
Fetitele sunt atrase de castelele de printese roz, in apropierea carora se inalta mandre adevarate cetati medievale ale unor printi pusi pe fapte mari.
Atat de mari, incat sunt dispusi sa renunte pentru o clipa la cuceriri in favoarea unui joc de playstation. Copiilor care intra in aceasta zona intesata de ecrane, scaune si console nu le mai poti distrage atentia cu una, cu doua. Nici nu ar fi indicat, din moment ce, in fata lor, se desfasoara probabil cea mai importanta cursa de masini pe care au avut-o pana acum sau lupta decisiva cu un inamic infricosator. Printesele trec nepasatoare, stramband usor din nas si se indreapta spre ringul de dans pentru ca… incepe discoteca.
Ei bine, da! In mijlocul zilei, copiii tai pot lua parte la o mini- discoteca, sub indrumarile unor instructoare care fac furori pana si in randul taticilor. Se danseaza de-a ratustele, se face trenuletul, se invarteste morisca, se mai si impiedica, ce-i drept.
Lumea incepe sa rada si se strange in jurul micutilor dansatori, care mai de care mai originali in miscari. Parintii isi filmeaza copiii cu telefoanele mobile si se amuza copios pe seama celor care, ramasi in urma, renunta in favoarea unui scaldat in piscina cu bile. Fetele sunt cele mai dornice de dans. Se mai gaseste si cate un baiat sprinten in miscari, ce dispare insa rapid printre ceilalti copii adunati la o casa gonflabila, unde se poate sari incontinuu. Toate acestea au loc in jurul unei mascote uriase, care ii fascineaza pe copii vreme de jumatate de ora.
Pentru un astfel de mod de petrecere a timpului liber, parintii sunt dispusi sa plateasca oricat. In general, taxa de intrare se incadreaza in jurul cifrei de 7 lei pe ora. Diferenta de pret este data de produsele si serviciile oferite de spatiile de joaca din fiecare mall.
Unul dintre argumentele invocate frecvent atat de parinti, cat si de administratori in alegerea unui astfel de loc de joaca pentru copii este siguranta.
Certitudinea ca cei mici nu pot pati nimic in absenta parintilor se reflecta, pe de o parte, in calitatea personalului calificat, care devine raspunzator pentru faptele copiilor, iar pe de alta parte, in calitatea jucariilor oferite.
Convinge-te singura ca micutul tau este in siguranta si se simte bine intr-un astfel de spatiu urmarind daca la locul de joaca ales de copil:
- sunt folosite obiecte din cauciuc;
- exista corpuri de mobilier din plastic, de preferat fara colturi (mese rotunde);
- suprafata podelei este acoperita cu materiale aderente – de exemplu, cauciuc poros – care sa previna alunecarile sau caderile dure;
- in dotari sunt incluse mingi de plastic sau baloane, jucarii din materiale moi, fara parti detasabile, piese gonflabile;
- sunt folosite culori vii, care sa stimuleze pofta de joaca;
- exista un sistem de supraveghere a copiilor;
- personalul calificat este mereu prezent in mijlocul micutilor.
Haide sa ne jucam la mall!
Un alt criteriu important care ii determina pe parinti sa aleaga un astfel de loc pentru copiii lor il reprezinta procesul de socializare. Copiii sunt adusi intr-un mediu nou, alaturi de alti copii, de varste diferite, un mediu in care se simt bine si in care pot lega prietenii. Un spatiu stimulant fizic si intelectual, prin gama variata de jocuri pe care le pot practica.
Un rol important (nu se poate altfel!) este acordat chiar parintilor – care, fie ca au terminat cumparaturile mai repede, fie ca vor sa-si supravegheze copiii de la distanta – se pot relaxa in apropierea lor, intr-o zona amenajata special pentru ei.
Majoritatea spatiilor de joaca din malluri dispun de:
- jucarii si tobogane;
- playstation;
- piscine cu bile;
- casute gonflabile;
- masinute;
- baruri moderne pentru copii;
- servicii de fast-food pentru parinti si copii;
- reviste si ziare gratuite;
- o sala in care se pot organiza petreceri pentru zile de nastere si onomastice.
Azi, Corina implineste sapte anisori si e in centrul atentiei. Isi serbeaza ziua alaturi de fostii colegi de gradinita, fiindca abia peste doua saptamani va merge, pentru prima data, la scoala si va avea colegi noi… Arata ca o printesa, imbracata in rochie lunga, roz, cu pantofi de lac.
Fetita este o cunoscuta a locului, pentru ca vine sa se distreze de fiecare data cand mama vrea sa se relaxeze prin mall. Ii plac foarte mult jucariile, acesta fiind si motivul pentru care a ales sa faca petrecerea tocmai aici.
Celelalte domnisoare stau in jurul ei cu surprizele ambalate care mai de care mai atragator, surprize pe care Corina, sarbatorita, le aduna autoritar: „Poti sa-mi dai cadoul acum!”. Copiii intind punga, arunca un „La multi ani!” stins si alearga spre spatiul de joaca. Mama Corinei ramane in urma lor. Stie ca poate respira linistita timp de doua ore si jumatate.
A devenit o obisnuinta la multe familii cu copii de la noi sa renunte la clasica petrecere de acasa – pentru care mamele si bunicile isi sacrificau o zi intreaga in bucatarie – in schimbul unui astfel de loc, care ii scuteste pe parinti de toate grijile de dinaintea petrecerii.
De obicei, petrecerile dureaza intre doua ore si doua ore si jumatate. Se porneste de la un numar minim de invitati (zece, cincisprezece, depinde de locatie) pentru care se stabileste un meniu.
Acesta trebuie sa includa prajiturile si tortul – o cerinta obligatorie venita din partea copiilor. In suma finala pe care parintii trebuie sa o scoata din buzunare intra filmatul, pozele copiate pe CD-uri sau DVD-uri, supraveghe-torii si animatorii, meniul.
Cele mai interesante petreceri sunt cele tematice. Copiii vin cu o propunere, inspirata de cele mai multe ori din desene animate, cu printese sau vrajitori, iar organizatorii incearca sa-si adapteze decorul in functie de cererile sarbatoritilor.
Mama Corinei a platit 650 de lei pentru intreaga petrecere in cinstea fiicei ei. O suma rezonabila, spune ea, din moment ce toti cei cincisprezece invitati, dar mai ales sarbatorita, se distreaza pe cinste, iar ea poate respira usurata ca singurul efort depus pentru acest eveniment a fost cautarea cadoului.
Haide sa ne jucam la mall!
Unul dintre criteriile de baza in alegerea unui loc de joaca pentru copii in mall este siguranta.
Certitudinea ca cei mici nu pot pati nimic in absenta parintilor se reflecta atat in calitatea personalului calificat, care devine raspunzator pentru faptele copiilor, cat si in calitatea jucariilor oferite.
In acest mediu nou, copiii pot sa lege prietenii; in plus, ii stimuleaza fizic si intelectual, prin gama de jocuri pe care le pot practica.
Carmen Barbu, administratorul unui spatiu de joaca din mall, a raspuns tuturor curiozitatilor noastre legate de un astfel de loc.
- Interventii minime Pentru parinti este sentimentul ca iti lasi copiii intr-un loc sigur, unde cineva are grija de ei, si tu te duci si te delectezi, pentru ca sunt si astfel de cazuri. Se incearca, cu ajutorul personalului disponibil, sa se limiteze posibilele accidente. Echipamentul este prevazut cu plase de jur imprejur si chiar deasupra. Personalul intervine numai in cazurile in care copiii incep sa se certe ori sa se bata. Pentru ca exista si astfel de cazuri.
- Dotari Copiii sunt incantati de echipamentul pe care-l avem, sunt incantati sa se joace la noi. Din cate am observat la unii, scapa de sub ochii mamei si ai tatalui si isi fac de cap. E drept, se distreaza si cand sunt cu mama ori cu tata, dar aici isi dau frau liber imaginatiei. Cateodata se aud tipete de bucurie. Avantajul pentru ei este ca au un loc unde sa se joace.
- Parintii la cumparaturi Este acel loc in care stii ca-ti poti lasa copilul in siguranta in timp ce tu te duci la cumparaturi. Daca ai intra prin magazine cu copilul si el tot alearga spre raionul de jucarii, te-ar aduce, evident, la o stare de enervare. Nici cumparaturi nu mai faci si nici timpul pe care il petreci cu el nu ii este benefic. Asadar, mallul este un avantaj si pentru parinti, si pentru copii.
- Distractia Pentru petreceri de onomastica exista doua tipuri de pachete. Meniul de pizza costa 35 lei de copil, iar cel cu snitele si cartofi prajiti ? 37 lei, la un numar minim de zece copii. In acest pret intra: filmat, poze, pus pe suporturi (DVD sau CD), clovn (care ii intretine), supraveghetorul spatiului de joaca, tort, mancare, suc si decoratiuni din sala, baloane, confetti. Copiii pot veni costumati si personalul se adapteaza, prin decoratiuni.
Daniela, mama Madalinei (opt ani)
„E drept ca nu ne incadram in categoria celor care vin des aici. Am mai fost si cu alte ocazii, insa nu foarte des. Acum suntem la petrecerea unei colege de gradinita a fetitei. Copiii se simt foarte bine, iar asta conteaza cel mai mult. Un astfel de loc e benefic pentru comunicare, fiindca se joaca si cu alti copii, pe care nu i-a mai intalnit.”
Ion Buga, nasul Ioanei (fetita are sase ani si trei luni)
„Un loc din acesta este bun pentru ca au si ei unde sa se desfasoare, atat timp cat parintii pot merge la cumparaturi. Aici este un loc unde se destind, fac activitati care le plac.”
Carmen, mama Corinei (sase ani)
„Acesta este locul pe care l-a ales ea pentru a-si sarbatori ziua. Nu am incercat sa o influentez in nici un fel, mai ales ca vine aici frecvent si ii place. Un astfel de loc e foarte bun pentru parinti, fiindca scapa de griji, chiar si pentru doua ore si jumatate-trei, iar preturile sunt rezonabile.”
Catalina Ioancea; foto: arhiva Edipresse