Guta, boala oamenilor bogați?

Guta este cea mai frecventă cauză a artritei. Se instalează, de regulă, după 50 de ani, mai ales în rândul bărbaților. Aceasta poate apărea și la femei, după menopauză.

Guta este o boală care produce nu doar dezechilibre fizice, ci și din punct de vedere al stării de spirit. De regulă, zonele afectate sunt degetele mari de la picioare care se umflă, se înroșesc și produc o durere puternică. Însă nu doar acestea au de suferit. Și rinichii pot fi afectați. De cele mai multe ori, alimentația este considerată a fi cauza apariției gutei, însă, bineînțeles, și factorul genetic joacă un rol important.

Guta – în ce condiții apare?

Guta este consecința metabolizării anevoioase a proteinelor din organism. Concret, acidul uric – prezent în metabolismul proteinelor – atunci când este în exces în organism, formează așa-numitele cristale de urați monosodic. Acestea se depun fie în articulații – de aici și episoadele de inflamație, fie în zona rinichilor, putând provoca apariția litiazei și nefropatie, fie pe tegumente – unde se formează tofii gutoși.

La început, guta a fost considerată boala celor bogați sau a regilor, deoarece aceștia aveau posibilitatea să consume alimente bogate în proteine. Ulterior, s-a dovedit că și persoanele de origine mai modestă se puteau confrunta cu această problemă de sănătate.

Persoanele supraponderale prezintă un risc crescut de a dezvolta gută, cele care consumă alcool în exces sau alimente bogate în purină (carne roșie, ficat, pipote, fructe de mare, carnea de animal tânăr, peștele – tonul, heringul, leguminoasele precum fasolea albă sau lintea). Acestea favorizează creșterea excesivă a acidului uric în organism.

Odată stabilit diagnosticul și tipul de gută, de către medicul reumatolog, persoana în cauză va primi tratamentul adecvat. În același timp, sunt necesare și o serie de schimbări ale stilului de viață.

Schimbarea stilului de viață

Diagnosticul de gută vine la pachet cu o serie de schimbări importante.

  1. Trebuie consumate cât mai multe lichide.
  2. Alcoolul trebuie eliminat definitiv.
  3. Dacă supraponderabilitatea este o problemă, e necesară reducerea numărului de kilograme.
  4. Este recomandată evitarea fumatului.
  5. Dieta alimentară care să includă alimente precum cireșe, ghimbir, țelină, păpădie și magneziu.

Citește și: Respirația profundă, beneficii pentru sănătate

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate