Gripa intestinală – cum să te ferești din calea ei?

Când cuvântul la ordinea zilei este gripă, parcă nu ți-ai mai dori să auzi vești despre un alt tip de gripă. Și totuși, există o altă gripă de care ar fi bine să te ferești în orice anotimp – gripa intestinală.

În ciuda denumirii, aceasta nu are legătură cu gripa propriu-zisă. Însă manifestările ei pot fi la fel de agresive precum cele ale unei gripe, de aici probabil și legătura. Gripa intestinală este cunoscută mai ales sub denumirea de enterită sau gastroenterita virală.

Această afecțiune este, așadar, cauzată de un virus (de bacterii sau de anumiți paraziți), iar efectele ei sunt extrem de neplăcute, mai ales în rândul copiilor și al vârstnicilor. Motivul este că această infecție cauzează deshidratări severe, uneori fiind nevoie chiar de internare, pentru reglarea pierderilor mari de apă pe cale intravenoasă.

Dacă vârstnicii se confruntă, de regulă, cu infecții cauzate de așa-numiții noroviruși, copiii se luptă, de obicei, cu rotavirusul (asta dacă nu sunt vaccinați). Ambele tipuri sunt extrem de contagioase și cu manifestări agresive: febră, diaree, vomă. Acestea sunt mecanismele prin care organismul luptă să scape de infecție.

Astfel de virusuri apar atunci când sunt consumate alimente care nu au fost spălate bine sau chiar dintr-o sursă de apă nesigură. De asemenea, se pot transmite atunci când intri în contact direct cu o persoană care suferă deja de această afecțiune.

Tocmai de aceea, sunt importante câteva reguli de igienă:

  • spălarea temeinică a mâinilor și a alimentelor.
  • evitarea unei surse de apă nesigure.
  • dezinfectarea cu clor a zonelor care au fost contaminate (toaleta, de exemplu, întrucât astfel de virusuri se elimină prin materiile fecale).

Importanța rehidratării orale

Întrucât pierderile de apă sunt foarte mari, este important să le recuperezi prin a consuma multe lichide cu săruri de electroliți (sodiu, clor, potasiu, calciu, magneziu, fosfați). Dacă temperatura crește, e nevoie, bineînțeles, de antitermice.

Un alt element important în stoparea acestei boli este odihna. Organismul este, oricum, foarte slăbit din cauza suprasolicitării. Așa că se recomandă odihnă din plin.

În ceea ce privește alimentația, aceasta urmează schema clasică a unui disconfort abdominal. Alimentele trebuie introduse treptat, în porții mici.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate