Beneficiile dovedite ale hidratării corecte. Unele sunt surprinzătoare

Hidratarea corectă este vitală pentru sănătate. Mai mult, previne și ameliorează unele probleme de sănătate. Acest fapt se întâmplă pentru că apa este implicată în toate procesele care au loc în organism, de la transportul nutrienților, la digestie, de la eliminarea reziduurilor, până la sănătatea și frumusețea pielii. 

Este important să te hidratezi corect, cea mai bună cale fiind apa, dar, pe lista cu surse de lichide se mai află și legumele, fructele, supele, ceaiul și lactatele (laptele, iaurtul). Nu o să bem niciodată prea multă apă, dar, riscul de a nu consuma suficientă va exista mereu. Ideea celor opt pahare de apă pe zi este ideală, câtă vreme la acestea se adaugă apa din alte surse, iar în absența lor, aportul necesar de apă trebuie să crească până spre doi litri. De acest aport este nevoie în fiecare zi, în orice anotimp, iar în perioadele caniculare, după cum este evident și ar trebui să știe toată lumea, necesarul crește și poate ajunge și la mai mult de trei litri. Ca să fie eficienți, este nevoie să adaugi și electroliți, adică sodiu, potasiu, calciu și magneziu. 

Sănătatea renală

Rinichii sunt principalele organe care elimină din organism deșeuri și menținerea sănătății lor este o condiție pentru a ne bucura de o viață de calitate. Suferințele renale, acute sau cronice sunt boli serioase, care trebuie tratate cu atenție. Aportul corect de lichide este cea mai simplă modalitate prin care se poate menține sănătatea renală. Dacă au apă suficientă în organism, rinichii vor funcționa corect și fără efort. Mai mult, hidratarea bună poate preveni infectia urinara, afecțiune extrem de frecventă, care poate avea consecințe serioase asupra întregului aparat urinar și susține tratamentul medicamentos pentru vindecarea acesteia. Nu în ultimul rând, un aport hidric corect previne formarea calculilor renali. 

Calmează durerea de cap

Deseori, durerea de cap este primul semn care indică nevoia de apă. Celula nervoasă – creierul în ansamblul său – este un mare consumator de energie și are nevoie de cantități importante de glucoză, transportată de sânge, pentru a funcționa normal. Tot metabolismul contribuie pentru a asigura această necesitate, iar deficitul hidric dă peste cap tot acest proces vital și continuu. Se poate verifica! Înainte de a lua un analgezic pentru durerea de cap, încearcă să bei un pahar de apă minerală, apoi un al doilea, după circa 10-15 minute. În cele mai multe dintre cazuri, durerea de cap va trece și te vei simți, în plus, plină de energie. 

Oboseala și capacitatea de concentrare

Senzația de oboseală, somnolența și, uneori, lipsa capacității de concentrare pot fi provocate tot de deshidratare. Efectele sunt cu atât mai intense atunci când faci mișcare sau este foarte cald, când pierderea de lichide și electroliți este intensă, ca urmare a proceselor de termoreglare și a transpirației. Este important de știut că deshidratarea poate avea efecte negative, dacă pierzi 2% din conținutul de apă din corp. 

Acest fapt duce la incapacitatea de a regla temperatura corporală, la oboseală crescută și poate afecta funcția creierului și prin aceasta starea de spirit, memoria și capacitatea de concentrare. Rehidratarea și un aport corect de electroliți elimină rapid aceste simptome și repun organismul în funcțiune. 

Constipația se tratează și cu apă

Problemă comună, caracterizată prin mișcări intestinale rare, slabe ca intensitate și prin eliminarea cu dificultate a scaunului, constipația se poate trata și cu apă. Creșterea aportului de lichide este parte a protocolului de tratament și există dovezi care sprijină acest lucru. Apa bogată în minerale este deosebit de benefică pentru cei care suferă de constipație, fiind capabilă să îmbunătățească intensitatea circulației intestinale.

Sănătatea articulațiilor

Cartilajul, care se găsește la nivelul tuturor articulațiilor; de la cele ale genunchiului, până la cele aflate între discurile intervertebrale, de la cele ale degetelor, până la cele ale umărului, aceste țesuturi conțin aproape 80% apă. Lipsa unui aport hidric corect, zi de zi, este unul dintre motivele pentru care acestea se degradează și pierd o parte din capacitatea de absorbție a șocurilor articulare, ceea ce duce la dureri articulare.

O bună hidratare, în fiecare zi nu anulează afecțiunile articulare, dar, poate diminua ritmul de evoluție al leziunilor și poate contribui la reducerea durerilor articulare. 

Un aport corect și constant de apă este un beneficiu pe termen lung pentru sănătatea organismului. Toate cele descrise mai sus sunt doar o parte dintre beneficii. Hidratarea corectă întârzie îmbătrânirea pielii și susține sistemul imunitar, dar, poate preveni cancerul de colon, afecțiunile renale și accidentele vasculare cerebrale. Toate aceste beneficii pe termen lung depind și de alți factori, dar, apa este unul dintre cei mai importanți.

 Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial